16 Kasım 2010

Kapalıçarşı´nın 550 Yıllık Öyküsü İş Bankası Müzesi´nde

İstanbul’un finans merkezi olma yolundaki 550 yıllık öyküsünü anlatan “10 Adımda Kapalıçarşı” adlı sergi 8 Kasım’da gerçekleştirilen kokteylin ardından İş Bankası Müzesi’nde ziyarete açıldı. İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Caner Çimenbiçer ve Genel Müdür Ersin Özince’nin ev sahipliğinde; İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun katılımıyla gerçekleşen serginin açılış kokteyline iş ve sanat dünyasından seçkin isimler katıldı.


Kültür Yayınları’ndan çıkan “Çarşı, Pazar, Ticaret ve Kapalıçarşı” adlı kitabın yazarları Prof. Önder Küçükerman ve Prof. Dr. Kenan Mortan’ın küratörlüğünü yaptığı sergide, Kapalıçarşı tarihini ortaya koyan orijinal belgeler, gravürler, geçmişten günümüze Kapalıçarşı’da yapılan, altının farklı kullanım alanlarını gösteren yaprak üzeri altın hat ve tekzip işleri, gümüş ve bakır işleri ile takılar ve dokumalar yer alıyor.

Ünlü oryantalist ressam Amadeus Preziosi’nin Kapalıçarşı tablosunun da yer aldığı, İstanbul’un finans merkezi olma yolundaki 550 yıllık serüvenini anlatan serginin açılışına özel olarak gözlük kullanmaksızın üç boyutlu görüntüyü yakalayan bir hologram cihazında külçe altın simülasyonu yapıldı. Kapalıçarşı’nın çeşitli noktalarından çekilen 360 derece görünümleri, Kapalıçarşı eskizleri, Kapalıçarşı şeref defteri, çok sayıda gravür de müzede bulunan kiosklarda ziyaretçilerin ilgisine sunuluyor.

“Kapalıçarşı köklü uluslararası ticari geleneği ile İstanbul’da kurulacak dünya finans merkezinin en güçlü ilham kaynağıdır.”

Osmanlı döneminden itibaren İstanbul’un finans geçmişine tanık olan ve bugün de altın piyasasının kalbi sayılan Kapalıçarşı’nın 550 yıllık tarihine ışık tutan serginin açılış kokteylinde bir konuşma yapan İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Caner Çimenbiçer, İş Bankası olarak Türkiye’nin değerlerine sahip çıkmayı görev kabul ettiklerini ve Kapalıçarşı’nın da bu anlamda önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti. Kapalıçarşı’nın sadece Türkiye’nin değil batıdaki modern bankacılığın da temellerinin atıldığı bir ortak pazar ve finans kompleksi olduğuna değinen Çimenbiçer, Kapalıçarşı sergisinin İstanbul Finans Merkezi Projesi’ne ve bu yöndeki çalışmalara katkı sağlayacağını umduğunu sözlerine ekledi.

“Bulunduğu bölgede Türkiye’den ve İstanbul’dan daha büyük bir para ve sermaye piyasası yok.”

Kapalıçarşı’nın dünyanın en eski finans merkezi olduğunu ifade ederek başladığı konuşmasında, İş Bankası ile Kapalıçarşı ve çevresindeki işletmeler arasındaki derin işbirliği ve gönül bağına değinen İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince; “İstanbul Şubemiz, bugün Türkiye İş Bankası Müzesi olan bu binada; 1928’de Yenicami Şubesi olarak hizmet vermeye başlamıştı. Bölgedeki ticari hayat geliştikçe civardaki İş Bankası şubelerinin sayısı da hızla arttı” dedi.

İstanbul’un finans merkezi olması konusuna da değinen Özince sözlerini şöyle sürdürdü: “Bulunduğu bölgede Türkiye’den ve İstanbul’dan daha büyük bir para ve sermaye piyasası olmadığını düşünüyorum. Sadece güçlü bankacılık sektörü bile İstanbul’un uluslararası finans merkezi olması için yeterlidir. Finans Merkezi Projesi tamamladığında hem İstanbul’un uygarlıklar köprüsü özelliği pekişecek hem de Türkiye dünyanın en büyük ekonomileri arasında yerini alacaktır. Kapalıçarşı köklü uluslararası ticari geleneği ile İstanbul’da kurulacak dünya finans merkezinin en güçlü ilham kaynağıdır.”

“10 Adımda Kapalıçarşı” sergisinin açılış kokteyline katılan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul`un bir marka olduğunu dile getirerek, ``Ümit ediyoruz ki İstanbul, bir finans merkezi olarak da ticareti ve finansı kucaklayacaktır. 4 bine yakın iş yerinin içinde faaliyet gösterdiği Kapalıçarşı, şehrin finans merkeziydi. Bu tarihi misyona uygun sürekliliğini önümüzdeki dönemlerde de devam ettirecektir diye umuyorum`` diye konuştu. Mutlu, İş Bankası`nın çok değerli bir marka olduğunu ve İstanbul`un finans merkezi olması yolunda İş Bankası`nın gerçekleştirdiği güçlü adımları takdir ettiğini vurguladı.

Tarih öncesinden bu yana ana ticaret yollarının kavşak noktası olmuş Anadolu’nun iktisat tarihinin resmi olarak nitelendirilebilecek Kapalıçarşı, bu sergide bir alışveriş merkezi olmasının ötesinde tasarım, ürün geliştirme ve finans merkezi olma özellikleriyle ön plana çıkıyor. Kapalıçarşı Derneği’nin çeşitli belgeler, ürünler ve sunumlarla katkı sağladığı sergide, Kapalıçarşı’nın inşa edildiği 1460 yılından günümüze kadar geçirdiği evreler; ekonomik ve mimari gelişimi, İstanbul’un ticaret hayatındaki yeri, ülkemizin kültürel ve sanatsal mirası üzerindeki rolü, Kapalıçarşı esnafının değişen yapısı farklı açılardan ele alınarak, görseller ve metinlerle tematik olarak sergileniyor.

Ziyaretçilere; Prof. Önder Küçükerman’ın danışmanlığı ile TRT tarafından hazırlanan Kapalıçarşı konulu “Ustanın Sırrı” adlı belgeseli izleme olanağı da sunan “10 Adımda Kapalıçarşı” sergisi 27 Şubat’a kadar ziyaret edilebilir.