30 Ekim 2010

29. İSTANBUL KİTAP FUARI 30 EKİM-7KASIM 2010

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile 30 Ekim-7 Kasım 2010 tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi- Büyükçekmece’de gerçekleştirilen 29. İstanbul Kitap Fuarı, 30 Ekim 2010 Cumartesi günü saat 12.00’de düzenlenen törenle T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay ve İspanya Kültür Bakanı Sayın Ángeles González-Sinde Reig tarafından TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde açıldı.

Onur Yazarı Doğan Kuban
29. İstanbul Kitap Fuarı Onur Yazarı Prof. Dr. Doğan Kuban fuarda söyleşi, panel ve imza günlerinde okurlarıyla buluşacak.
Onur Konuğu: İspanya
İlk kez bir ülkenin edebiyatı ve kültürüyle İstanbul Kitap Fuarı’nın Onur Konuğu olduğu İspanya etkinlikleri, 30 Ekim-2 Kasım 2010 tarihleri arasında Uluslararası Salon’da (5 nolu hol) gerçekleştirilecek. Onur Ülke programı kapsamında İspanya’dan konuk yazarların katılımıyla söyleşiler, sergi, açılış ve kapanış konserleri yer alacak.
Uluslararası Salon ve Telif Ajansları Özel Bölümü
Yurt dışından çok sayıda katılımcı fuarın ilk 4 günü -30 Ekim-2 Kasım 2010 tarihleri arasında 5 nolu holde- uluslararası salonda yer alacak. 37 ülkenin katıldığı Uluslararası Salon’da Onur konuğu İspanya başta olmak üzere Almanya, Fransa, İtalya, Romanya, İran, Küba, Amerika Birleşik Devletleri, Finlandiya, Hollanda, Yunanistan, Hindistan ve İngiltere’den yayınevleri katılıyor. Bağımsız bir Edebiyat Topluluğu olan LAF (Literature Across Frontiers) bünyesinde ise 24 ülkeden bağımsız yayıncı, edebiyat topluluğu ve kültür merkezi yer alıyor.
Fuarın bir diğer yeniliği ise Uluslararası Salon’da yer alan “Telif Ajansları Özel Bölümü”. Dünya edebiyatının önde gelen telif ajansları profesyonel görüşmeler yapmak üzere İstanbul Kitap Fuarı’na katılıyor. Almanya, Fransa, İngiltere, İsrail, İspanya ve İtalya’dan 8 telif ajansı 2 Kasım 2010 tarihine kadar fuarda Türkiye’den yayıncılarla buluşma imkanı bulacak.

Yurtdışından Çok Sayıda Konuk Yazar, Şair ve Çizer Geliyor
İstanbul Kitap Fuarı dünyaca tanınmış 51 yazar, şair, çevirmen ve çizeri ağırlayacak. Fuarın yazarları arasında Mineke Schipper, David Boratav, Mark Crick, Fanny Joly, John Freely, Maureen Freely, Jo Hodgkinson, Queenie Chan, Yusuf Ziedan, Ioan Grosian, Yusuf Nevzat, Timour Mouhiddine, Mel Gill, Jeffrey Kahrs, Mel Kenne, Derick Mattern, Jan Kjær, Merlin P. Mann yer alırken. İspanya’dan Juan José Armas Marcelo, Luis del Val Velilla, Fernando Sánchez Dragó, Luisgé Martin, Soledad Puértolas Villanueva, Julio Llamazares, Ángeles Caso, Rafael Chirbes ve klasik gitar sanatçısı Fernando Espi Onur Konuğu etkinlikleri kapsamında programda yer alacak.
Yurt dışından gelecek konukları arasında Yolanda Cataño (Galiçya), Robyn Marsack, Amaia Gabantxo (Bask Ülkesi), Ned Thomas (Galler) ve Ahmet Hamdi Tanpınar’ın çevirmenleri Hanneke Van der Heijden, Abdulkadir Abdelli ve Ingrid Iren bulunuyor.

İtalyan Efsanevi Çizerler Kitap Fuarı’nda
Zagor’un yaratıcısı, efsanevi çizer Gallieno Ferri ilk kez Türkiye’den okurlarıyla İstanbul Kitap Fuarı’nda bir araya gelecek. İtalya’dan çok sayıda çizerin konuk olacağı etkinlik ise 6 Kasım 2010 Cumartesi günü düzenlenecek.

Çok Satan Kitapların Yazarın J. C. Grangé ve Sandy Tolan Kitap Fuarı’nda
Fransa’da yayınlanışının ardından Türkçe’ye de çevrilen çok satan kitapların yazarı Jean Christophe Grangé İstanbul Kitap Fuarı’nda kitaplarını imzalayacak ve okurlarıyla söyleşecek. Birkaç sene önce aynı isimle Türkçe’ye çevrilen ve filmi çekilen Limon Ağacı kitabının yazarı Sandy Tolan da kitap fuarın önemli isimleri arasında.

İstanbul Yazarları
 Ana teması “İstanbul’u Yazmak” olan kitap fuarı İstanbul’u yazan yazarları fuara davet ediyor. Bu kapsamda baba-kızın birlikte katılacağı etkinlikle John Freely ve Maureen Freely ilk kez bir söyleşide bir araya gelmiş olacak.
Fuarda İstanbul’un kedilerine ve sokaklarına Catherine Pinguet ile bakacak, Petros Markaris ile eski İstanbul’u ve polisiyeleri konuşacağız.

Word Express Projesi “Balkanlar’dan Istanbul’a Edebi Bir Yolculuk” durağı Kitap Fuarı
İlki geçtiğimiz yıl düzenlenen Word Express “ Balkanlar’dan İstanbul’a Edebi Bir Yolculuk” projesi kapsamında genç şairler İstanbul’da buluşacak. Projenin bir ayağı olan “Şiir Otobüs”ü ile fuar ziyaretçileri TÜYAP’a şairlerle birlikte ulaşmış olacaklar. Proje kapsamında TÜYAP’ta Katerina Iliopoulou (Yunanistan), Sian Melangell Daffyd (Galler), Radu Vancu (Romanya), Milan Dobricic (Sırbistan) ve Yannis Isidorou (Yunanistan) katılımıyla okuma düzenlenecek.

IPA (Uluslararası Yayıncılar Birliği) Yayınlama Özgürlüğü Ödül Töreni
İstanbul Kitap Fuarı bu sene önemli bir etkinliğe-Uluslararası Yayıncılar Birliği/Yayınlama Özgürlüğü Ödül Töreni’ne ev sahipliği yapacak. 2005 yılından itibaren dünyanın herhangi bir yerinde yayınlama özgürlüğünün savunulması ve teşvik edilmesi bağlamında önemli katkılarda bulunmuş bir kişi ya da kurumu onurlandırmak üzere verilen “Yayınlama Özgürlüğü Ödülü” bu sene 2 Kasım Salı 2010 tarihinde Uluslararası Salon’da düzenlenecek bir törenle sahibini bulacak.

İstanbul Kitap Fuarı, TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından düzenlenen 20. İstanbul Sanat Fuarı ile eş zamanlı gerçekleştirilmektedir. Girişin öğrenci, öğretmen ve emeklilere ücretsiz olduğu fuarların giriş bedeli 5tl’dir. Fuarlar 30 Ekim-6 Kasım tarihlerinde 11.00-20.00 saatleri, kapanış günü olan 7 Kasım 2010 tarihinde ise 11.00-19.00 saatlerinde, Uluslararası Salon ise 30 Ekim-2 Kasım 2010 tarihleri arasında 11.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

13. İstanbul Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali

İlki 1998’de gerçekleşen İstanbul Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali’nin 13’üncüsü 29 Ekim – 4 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek. Belgesel Sinemacılar Birliği tarafından gerçekleştirilen festivalde bu yıl, 20’si Türkiye’den olmak üzere toplam 68 belgesel izleyiciyle buluşacak.

Türkiye’nin ilk ve en uzun ömürlü Belgesel Sinema şenliği, İstanbul Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali’nin 13’üncüsü bu yıl 29 Ekim – 4 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek. Belgesel Sinemacılar Birliği tarafından düzenlenen festival; insanlığa, dünya toplumlarına ayna tutan, birbirinden ilginç ve gerçek öyküleri bu yıl da İstanbul’a taşıyacak.

Kültür Bakanlığı’nın desteği ve Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenecek 13’üncü İstanbul Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali 29 Ekim’de başlayacak. ABD, Almanya, İran, Arjantin, Hindistan, Çin, İrlanda ve Fransa başta olmak üzere 24 ayrı ülkeden bu yıl toplam 68 belgeselin gösterimi ücretsiz olarak gerçekleşecek. Festival kapsamında Türkiye’den ve yurtdışından birçok yönetmen de izleyicilerle bir araya gelecek.

Festival kapsamında Beyoğlu’ndaki Tünel meydanı festival alanına çevrilecek ve film gösterimleri Tünel çevresindeki sinema salonlarında gerçekleştirilecek. Belgesellerin gösterimleri Avrupa Yakası’nda Muammer Karaca Tiyatrosu, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi ve Goethe Enstitüsü’nde, Anadolu Yakası’nda ise Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde yapılacak. İstanbul’da sinema laboratuvarı kurulacak

Bu yıl, 13. Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali içinde yeni bir bölüm de yer alacak: ”Sinema Laboratuvarı”. Ersan Ocak tarafından kurgulanan Sinema Laboratuvarı’nda, genel olarak sinema, özelde ise belgesel sinema alanında, dünyada yapılan deneylerle, denemelerle ortaya çıkan yenilikler tartışılacak. Sinemanın yeni biçimlerinde "yeni" olanın kavranabilmesi için farklı çerçevelerden bakılacak ve sinemanın geleceğine dair fikirler ortaya atılacak. Bu sene bir dizi seminerle başlayacak olan Sinema Laboratuvarı, gelecek yıllarda bu seminerleri çoğaltmanın yanı sıra, sinema alanında denemeler yapan sinemacıların işlerine de yer vermeyi, festival içinde yeni belgesel sinemanın örneklerinden oluşan bir seyir programı oluşturmayı hedefliyor.

Altı farklı temada almışsekiz filmBu yılki festivalde, filmler altı farklı tema altında toplandı. İş ve Emek, Zor Zamanlara Dair, Modern Zamanlar, İnsana Dair, Evden Uzakta, Sanat ve Tutku ile Çevre başlıkları altında toplanan filmler izleyicilere geniş bir seçki alternatifi sunuyor.

Sıcak Sıcak Filmler
Bu yıl İstanbul Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali programına alınan Türkiye belgesellerinin önemli bir bölümü, yabancı filmlerinse tümü son iki yılda gerçekleştirilen ve Türkiye’de ilk kez gösterilecek nefes kesen yapımlardan oluşuyor. Ayrıca, 13’üncü İstanbul Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali çerçevesinde bu yıl izleyiciler, yönetmenlerle daha rahat buluşabilecekler. Festivale katılacak yerli ya da yabancı yönetmenler, filmlerinin gösteriminin ardından kendilerine ayrılan kırk beşer dakikalık sürede izleyicilere hikâyelerini ve deneyimlerini anlatacak.

Yer: Muammer Karaca Tiyatrosu, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, Goethe Enstitüsü, Nazım Hikmet Kültür Merkezi

Tarihler: 29.10.2010~04.11.2010
29 Ekim - 4 Kasım arası
Telefon: 0212 245 89 58 – 245 90 96
Adres: Muammer Karaca Tiyatrosu, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi , Goethe Enstitüsü, Nazım Hikmet Kültür Merkezi
Ücret: Ücretsizdir.