2 Eylül 2010

MACAR FİLMLERİ HAFTASI(10-16 EYLÜL 2010)

Yeni sinema sezonun ilk büyük etkinliği İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti desteğiyle 10-16 Eylül tarihlerinde MACAR FİLMLERİ HAFTASI ile yapılıyor. 8 uzun metraj ve 6 belgesel filmin Beyoğlu , Beyoğlu Sineması ve Kartal Sanat Tiyatrosu Kültür Merkezinde gösterileceği hafta sırasında kalabalık bir Macar sinemacı gurubu İstanbul’a geliyor.
2010 yapımı VESPA filminin kadın yönetmeni Diana Groo ve yine 2010 yapımı Macar belgeseli; DOĞU RÜZGARI’nın yönetmeni Gyorgy Szomjas’ın da aralarında bulunduğu Macar sinemacılar hafta sırasında yapılacak “Türk – Macar Yapımcılar Buluşması”na katılarak iki ülke arasındaki işbirliklerini güçlendirmeye çalışacaklar.
13 Eylül Pazartesi günü “Vespa” filminin gala gösterimine katılacak Macar sinemacılar 14 Eylül’de Türk sinemacılarla bir araya gelecek.
Macar film yapımcılarının, laboratuar ve stüdyo yöneticilerinin yanı sıra Macaristan ulusal sinema destek kurumlarının temsilcilerinin de bulunduğu heyet şu isimlerden oluşuyor; Denes Szekeres (Yapımcı), Laszlo Kantor (Yapımcı - Budapest Filmstúdió Ltd.), Dóra Nedeczky (Yapımcı - KMH Film), György Szomjas (Yönetmen / Macar Film Yapımcıları Derneği Başkanı) Andras Tóth (Yapımcı, Laboratuar Müdürü), Janos Keresnyei (Güney Transdanubia Film Fonu Başkanı), Eva Kovacs (Uluslararası CinePecs Film Festivali Başkanı), Andras Elek (Filmunio- Ulusal Film Ofisi), Tamas Tolmar (MAFILM Yöneticisi), Zoltan Major (Gazeteci / CinePecs İletişim Sorumlusu), Diana Groo (Yönetmen - Vespa).
İstanbul 2010 AKB Ajansı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla Türk Sinema Vakfı’nın gerçekleştirdiği etkinlikler gelecek ay Almanya’nın Essen kentinde sürecek.

III. Burunda Sanat Festivali

Modalı bir grup sanatçı, gazeteci ve sanatsever tarafından kurulan Lokomotif Kültür Sanat Derneği, üç yıldır Moda Burnu’nda düzenlediği etkinliklerle sanatı halkla buluşturuyor, bölgedeki potansiyeli açığa çıkarmayı hedefliyor.
Lokomotif Kültür ve Sanat Derneği, 2008 yılında Kadıköy'de bir grup Modalı sanatsever, gazeteci, iletişim uzmanı ve sanatçı tarafından kuruldu. Amaçlarını “sanatı ulaşılabilir kılmak, sanatçı ve sanatseverler arasında diyalog zemini oluşturabilmek, çocukların ve gençlerin sanata ilgi duymalarını sağlayabilmek” olarak açıklıyorlar. 2008 yılında bu amaçla "Burunda Sanat Festivali"ni yarattılar. İlk sergi “Teneffüs” ve ikincisi “Moda’nın Yüzü” alışılanın aksine salonlarda değil Modalı esnafın mekânlarında sergilendi.
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen festivalin ana etkinliklerini “Açık Kapı” sanatçı atölyeleri buluşmaları, çocuk sanat atölyeleri ve Modalı Ressamlar fotoğraf sergisi oluşturuyor.
Beklenenin üzerinde ilgi görmesi Lokomotif’i daha iddialı çalışmalara yöneltti.
2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul’un kültürel mirasını ve kapasitesini ortaya koyması için kültür ve sanat alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarına hibe desteği sağlanan programda Lokomotif, ortağı Radyo Grenouille ile AB hibe desteği kazandı.
Radyo Grenouille ve Lokomotif Kültür ve Sanat Derneği projesi “Sound Shift – Kıyıdaki Kültürler: Marsilya – İstanbul” Avrupa Birliği Hibe Programı tarafından seçilen 11 projeden biri oldu.
Az zamanda bu kadar güzel iş başarınca bu sanat trenini yürüten lokomotifle biz de tanışalım istedik. Lokomotif Kültür ve Sanat Derneği’nin henüz bir binası olmadığı için çalışmalar Bahariye Caddesi Sokullu Sokak’taki The Art Studio’da yürütülüyor. Stüdyonun sahibi artık Modalı olmuş bir Amerikalı Justin Eccles. 6 yıldır Kadıköy’de yaşayan Eccles Lokomotif’in üyesi ve bu yılki festivalin bütün görsel çalışmalarını O yürütüyor.

MODALI İÇİN MODALI’NIN SAHİP ÇIKTIĞI SERGİ
Lokomotif Başkan Yardımcısı Ayşe Gülay Hakyemez ile yaratıcı işlerin yapıldığı The Art Studio’da buluşuyoruz. Hakyemez’e bu birlikteliğin ne zaman ve nasıl başladığını soruyoruz, anlatıyor:
“Lokomotif Kültür Sanat Derneği, 2008 yılında Jülide Bigat ve arkadaşları tarafından kuruldu. Jülide Bigat, Modalı bir ailenin kızı, Fransa’da yaşıyordu annesi Fransız olduğu için. O İstanbul’a döndü ve burada yaşamaya başladı. Kendisi benim meslektaşım, ikimiz de etkinlik organizatörüyüz. Ben aynı zamanda basın danışmanıyım, 20 yıldır bu işi yapıyorum. İkimiz de Moda’da oturuyoruz. Böyle bir dernek kuralım ve sanatı insanlara yakınlaştıralım dedik. Bunun için de Modalı esnaftan yardım aldık. Bir galeri ya da müzeyi kendi imkânlarımızla kiralayamayacağımız için esnafın duvarlarını kullandık.”
Hakyemez, sanatı insanlarla buluşturmayı hedefledikleri için dükkânların duvarlarını, sokakları kullandıklarını söylüyor: İlk sergimiz Teneffüs’tü. Moda’da günlük hayatın içinde insanların karşısına çıksın istedik; kasapta, veterinerde, eczanede, kafede, restoranda, berberde… Ve sanatçılar kabul ettiler eserlerini bizimle paylaşmayı, esnaf da duvarlarını açtı. Dolayısıyla tam Modalı için Modalının sahip çıktığı bir sergi oldu. O yıl gördüğümüz ilgi bizi yüreklendirdi ve ikinci sergimizi açtık 2009’da; Moda’nın Yüzü. Bu sergi yaklaşık 80 Modalının portresinden oluştu. 3 fotoğraf sanatçısı görüntüledi. Bunlar Moda’yı Moda yapan insanlardı, sokakta, parkta ya da zirvede. Yine esnafın duvarlarında sergiledik. İkinci yıl destek veren esnaf sayısı arttı, üye sayımız da. Lokomotif’e inanç artınca daha da yüreklendik ve bu yıl üçüncü festivalimizi düzenliyoruz.”
Lokomotif’in öncülerinden Ayşe Gülay Hakyemez, hedeflerini ise şöyle anlatıyor:
“Lokomotif’in amacı sanattan gittikçe uzaklaşan insanları, sanata yakınlaştırmak için etkinlikler düzenlemek ve onları mutlu etmek. Çünkü biz inanıyoruz ki sanat insanı mutlu ediyor, insana güzellik ve estetik katıyor, bir paylaşım ortamı yaratıyor.”
http://www.lokomotif_art.com/
FESTİVAL 24 EYLÜL’DE BAŞLIYOR
Lokomotif Kültür ve Sanat Derneği’nin Moda’da düzenlediği III. Burunda Sanat Festivali, 24 Eylül’de pantomim, kukla tiyatrosu, dans ve müzik performanslarının yer alacağı sokak şenliği ile başlıyor. 25–26 Eylül’deki Açık Kapı sanatçı atölyeleri etkinlikleriyle devam ediyor. Festival, 1 – 10 Ekim’de Adil Gültekin’in The Art Studio’da “Modalı Ressamlar” Fotoğraf Sergisi, 2–3 Ekim’de çocuk sanat atölyeleri, Christopher Modica’nın Ses Gezisi ve Zinc Marseille’in Cep Film Atölyeleri’nden oluşuyor.
Moda’da atölyeleri bulunan sanatçıların mekânlarını ve çalışmalarını halka açacakları Açık Kapı sanatçı atölyeleri buluşmasına Adil Salih, Devabil Kara, Seydi Murat Koç, Feride Dayanç, Justin Eccles, Bayram Gümüş, İzzet Arda Onursan, Zafer Erkan, Metin Akarslan, Necdet Çatak ve Serhat Koçak katılıyor.
Etkinliklerin tamamı ücretsiz ancak Çocuk Sanat Atölyeleri ve Açık Kapı Sanatçı Atölyeleri buluşmalarına katılabilmek için lokomotif.moda@gmail.com adresine adınızı yazdırmanız gerekiyor.

1 Eylül 2010

“Heyday – Yeniliklerin Yayılması” Sergisi

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın, “Taşınabilir Sanat” projesi kapsamında, küratörlüğünü Altı Aylık’ın üstlendiği “Heyday – Yeniliklerin Yayılması” sergisi, 3 Eylül – 3 Ekim 2010 tarihleri arasında Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi’nde ilçe halkıyla buluşuyor. Sergi, sokak kültüründen doğan ve sergi alanında gelişen bir sanat ortamı olarak tişörtü mercek altına alıyor.
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Görsel Sanatlar Yönetmenliği’nin, çağdaş sanatın İstanbul’un farklı bölgelerine ulaştırılması amacıyla Ekim 2008’de başlattığı “Taşınabilir Sanat” projesi 2010 yılı etkinliklerine Fatih’te devam ediyor.
3 Ekim tarihine kadar ziyaret edilebilecek “Heyday – Yeniliklerin Yayılması” sergisinin açılışı, 3 Eylül Cuma günü saat 16.00’da, Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.
Küratörlüğünü Altı Aylık oluşumundan Kristina Kramer’in yaptığı sergi, Yeni Anıt, Anna Heidenhain, Marisa Maza, Volkan Aslan, Antonio Cosentino, Gamze Özer, Tayfun Serttaş, İnci Furni, İrem Tok ve Suat Öğüt’ün tişörtü bir iletişim kanalı olarak ele aldıkları çalışmalarını bir araya getiriyor.
Pop kültürün bir ikonu ve kolektif hafızanın taşıyıcısı olarak tişört sadece nostaljiyi, uygunsuzları veya sosyal aidiyet veya sınıflandırma çabasını tarif etmekle kalmıyor, aynı zamanda çeşitli düşünce, fikir ve görüşlerin kamusal alanda fırtına gibi estiği dönemlerde de ifade özgürlüğü stratejilerini tanımlıyor. Gündelik yaşamın ve kamuoyunun görünür olduğu reklam, medya, basın, tasarım gibi değişik mecralarla ilişkilerini her geçen gün artıran sanatçılar ve sanat üretimi, bu kez de kamusallıktan öznelliğe uzanan geniş bir alanı kapsayan tişört düzlemini kendine zemin olarak seçiyor.
3 Ekim’e kadar açık kalacak sergi kapsamında sanatçıların ürettikleri tişörtlerden oluşan bir kutu da satışa sunulacak ve tüm kutulardan elde edilecek tüm gelir Mor Çatı’ya bağışlanacak.
“Heyday – Yeniliklerin Yayılması ” Sergisi Açılışı:
Tarih: 3 Ekim 2010, Cuma Saat: 16.00
Yer: Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi

Leyla Gencer Evi açıldı

Türkiye'nin opera dünyasına en büyük armağanı, 20. yüzyılın en ünlü divalarından Leyla Gencer'in Milano'daki evi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın Şişhane'deki yeni binasında yeniden yaratıldı. Leyla Gencer Evi, özgün kişiliğiyle hem sahnede hem de özel yaşamında merak ve hayranlık uyandıran Leyla Gencer'i yakından tanımak isteyenlerin ziyaretine kapılarını açıyor.
Operanın mabedi La Scala'nın yirmi beş yıl primadonnalığını ve vefatına kadar İKSV'nin mütevelliler kurulu başkanlığını üstlenmiş büyük soprano Leyla Gencer'e adanan Leyla Gencer Evi, 4 Mayıs Salı akşamı İKSV binasında yer alan Salon'da düzenlenen özel bir geceyle açıldı.
 Gecede açılış konuşmasını yapan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, İKSV'nin Onur Kurulu üyeleri arasında yer alan Leyla Gencer'in hayatından bir parçayı İKSV binasında sanatseverlerin ilgisine sunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Bülent Eczacıbaşı, konuşmasında "İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın kuruluş aşamasında büyük emeği geçmiş olan Leyla Gencer, geniş repertuarı, araştırmacı tavrı, titizliği ve üstün yeteneğiyle opera dünyasında olağanüstü başarılara imza attı. Tüm dünyada "La Diva Turca" olarak anılan sanatçı, Ankara Devlet Opera ve Balesi'nde başladığı sanat yaşamını bir dünya yıldızı olarak sürdürmüş, klasik müziğin mabedi sayılan La Scala'da yirmi beş yıl başoyuncu olarak sahne almış ve uzun yıllar Milano'da yaşamıştı. Milano'da yaşadığı süre boyunca İstanbul'dan hiç kopmayan ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nı ailesi olarak gören bu büyük sanatçının anısına, kendisinin Milano'daki evinden gelen eşyalarla İKSV binasında bir dünya kurduk. Önümüzdeki dönemde Leyla Gencer Evi'nin kapsamını genişletmek, burada çeşitli kültürel etkinlikler düzenlemek ve Leyla Hanım'ın arşiv değeri taşıyan belgelerini araştırmacıların, sanatçıların ve sanatseverlerin kullanımına sokmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

LEYLA GENCER'İN SEVDİĞİ ARYALAR
Leyla Gencer'in yakın dostları ve akrabaları ile müzik ve sanat dünyasının önde gelen isimlerinin katıldığı gecede, Leyla Gencer anısına hazırlanan filmin gösteriminin ardından 2008'de düzenlenen Leyla Gencer Şan Yarışması'nın birincisi Nazlı Deniz Boran, Gencer'in sevdiği aryalardan oluşan küçük bir konser verdi.
İKSV binasının ikinci katında Leyla Gencer'e ayrılan alanda, sanatçının Milano'daki evinin bir kısmı yeniden canlandırıldı. Sferisto Operası sanat yönetmeni olan ve Gencer'in uzun yıllar operalarında birlikte çalıştığı dekoratörü Pier Luigi Pizzi'nin Melahat Behlil, Franca Cella ve Massimo Gasparon'un yardımlarıyla düzenlediği Leyla Gencer Evi, sanatçının operadan ayrı tutulamayan yaşamının öne çıkan yönlerini onu yakından tanımak isteyenlerle paylaşıyor.
Leyla Gencer Evi'nde başköşede piyanosunun yer aldığı oturma odası, uzun saatlerini geçirdiği kitaplığı, Türk yemekleri sunmaya özen gösterdiği konuklarını ağırladığı yemek odası, pırıltılı opera yaşamına giren önemli kişilerin fotoğrafları, aldığı ödül ve madalyalar, çok sevdiği aksesuarlar ve giysileriyle yatak odası bulunuyor. Gencer'in kişisel zevkleri ve hayatta değer verdiklerini olabildiğince yansıtılmaya çalışıldığı mekân, onun renkli ve derinlikli yanını ortaya koyan detaylarla dolu.
Leyla Gencer Evi ziyaret zamanları
Leyla Gencer Evi; Çarşamba, Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri 11.00-16.30 saatleri arasında önceden rezervasyon yaptırılarak gezilebilecek. Rehber eşliğinde ve ücretsiz ziyaret edilebilecek Leyla Gencer Evi için (212) 334 08 21 numaralı telefondan bilgi alınabilir ve rezervasyon yaptırılabilir.