2 Eylül 2010

III. Burunda Sanat Festivali

Modalı bir grup sanatçı, gazeteci ve sanatsever tarafından kurulan Lokomotif Kültür Sanat Derneği, üç yıldır Moda Burnu’nda düzenlediği etkinliklerle sanatı halkla buluşturuyor, bölgedeki potansiyeli açığa çıkarmayı hedefliyor.
Lokomotif Kültür ve Sanat Derneği, 2008 yılında Kadıköy'de bir grup Modalı sanatsever, gazeteci, iletişim uzmanı ve sanatçı tarafından kuruldu. Amaçlarını “sanatı ulaşılabilir kılmak, sanatçı ve sanatseverler arasında diyalog zemini oluşturabilmek, çocukların ve gençlerin sanata ilgi duymalarını sağlayabilmek” olarak açıklıyorlar. 2008 yılında bu amaçla "Burunda Sanat Festivali"ni yarattılar. İlk sergi “Teneffüs” ve ikincisi “Moda’nın Yüzü” alışılanın aksine salonlarda değil Modalı esnafın mekânlarında sergilendi.
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen festivalin ana etkinliklerini “Açık Kapı” sanatçı atölyeleri buluşmaları, çocuk sanat atölyeleri ve Modalı Ressamlar fotoğraf sergisi oluşturuyor.
Beklenenin üzerinde ilgi görmesi Lokomotif’i daha iddialı çalışmalara yöneltti.
2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul’un kültürel mirasını ve kapasitesini ortaya koyması için kültür ve sanat alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarına hibe desteği sağlanan programda Lokomotif, ortağı Radyo Grenouille ile AB hibe desteği kazandı.
Radyo Grenouille ve Lokomotif Kültür ve Sanat Derneği projesi “Sound Shift – Kıyıdaki Kültürler: Marsilya – İstanbul” Avrupa Birliği Hibe Programı tarafından seçilen 11 projeden biri oldu.
Az zamanda bu kadar güzel iş başarınca bu sanat trenini yürüten lokomotifle biz de tanışalım istedik. Lokomotif Kültür ve Sanat Derneği’nin henüz bir binası olmadığı için çalışmalar Bahariye Caddesi Sokullu Sokak’taki The Art Studio’da yürütülüyor. Stüdyonun sahibi artık Modalı olmuş bir Amerikalı Justin Eccles. 6 yıldır Kadıköy’de yaşayan Eccles Lokomotif’in üyesi ve bu yılki festivalin bütün görsel çalışmalarını O yürütüyor.

MODALI İÇİN MODALI’NIN SAHİP ÇIKTIĞI SERGİ
Lokomotif Başkan Yardımcısı Ayşe Gülay Hakyemez ile yaratıcı işlerin yapıldığı The Art Studio’da buluşuyoruz. Hakyemez’e bu birlikteliğin ne zaman ve nasıl başladığını soruyoruz, anlatıyor:
“Lokomotif Kültür Sanat Derneği, 2008 yılında Jülide Bigat ve arkadaşları tarafından kuruldu. Jülide Bigat, Modalı bir ailenin kızı, Fransa’da yaşıyordu annesi Fransız olduğu için. O İstanbul’a döndü ve burada yaşamaya başladı. Kendisi benim meslektaşım, ikimiz de etkinlik organizatörüyüz. Ben aynı zamanda basın danışmanıyım, 20 yıldır bu işi yapıyorum. İkimiz de Moda’da oturuyoruz. Böyle bir dernek kuralım ve sanatı insanlara yakınlaştıralım dedik. Bunun için de Modalı esnaftan yardım aldık. Bir galeri ya da müzeyi kendi imkânlarımızla kiralayamayacağımız için esnafın duvarlarını kullandık.”
Hakyemez, sanatı insanlarla buluşturmayı hedefledikleri için dükkânların duvarlarını, sokakları kullandıklarını söylüyor: İlk sergimiz Teneffüs’tü. Moda’da günlük hayatın içinde insanların karşısına çıksın istedik; kasapta, veterinerde, eczanede, kafede, restoranda, berberde… Ve sanatçılar kabul ettiler eserlerini bizimle paylaşmayı, esnaf da duvarlarını açtı. Dolayısıyla tam Modalı için Modalının sahip çıktığı bir sergi oldu. O yıl gördüğümüz ilgi bizi yüreklendirdi ve ikinci sergimizi açtık 2009’da; Moda’nın Yüzü. Bu sergi yaklaşık 80 Modalının portresinden oluştu. 3 fotoğraf sanatçısı görüntüledi. Bunlar Moda’yı Moda yapan insanlardı, sokakta, parkta ya da zirvede. Yine esnafın duvarlarında sergiledik. İkinci yıl destek veren esnaf sayısı arttı, üye sayımız da. Lokomotif’e inanç artınca daha da yüreklendik ve bu yıl üçüncü festivalimizi düzenliyoruz.”
Lokomotif’in öncülerinden Ayşe Gülay Hakyemez, hedeflerini ise şöyle anlatıyor:
“Lokomotif’in amacı sanattan gittikçe uzaklaşan insanları, sanata yakınlaştırmak için etkinlikler düzenlemek ve onları mutlu etmek. Çünkü biz inanıyoruz ki sanat insanı mutlu ediyor, insana güzellik ve estetik katıyor, bir paylaşım ortamı yaratıyor.”
http://www.lokomotif_art.com/
FESTİVAL 24 EYLÜL’DE BAŞLIYOR
Lokomotif Kültür ve Sanat Derneği’nin Moda’da düzenlediği III. Burunda Sanat Festivali, 24 Eylül’de pantomim, kukla tiyatrosu, dans ve müzik performanslarının yer alacağı sokak şenliği ile başlıyor. 25–26 Eylül’deki Açık Kapı sanatçı atölyeleri etkinlikleriyle devam ediyor. Festival, 1 – 10 Ekim’de Adil Gültekin’in The Art Studio’da “Modalı Ressamlar” Fotoğraf Sergisi, 2–3 Ekim’de çocuk sanat atölyeleri, Christopher Modica’nın Ses Gezisi ve Zinc Marseille’in Cep Film Atölyeleri’nden oluşuyor.
Moda’da atölyeleri bulunan sanatçıların mekânlarını ve çalışmalarını halka açacakları Açık Kapı sanatçı atölyeleri buluşmasına Adil Salih, Devabil Kara, Seydi Murat Koç, Feride Dayanç, Justin Eccles, Bayram Gümüş, İzzet Arda Onursan, Zafer Erkan, Metin Akarslan, Necdet Çatak ve Serhat Koçak katılıyor.
Etkinliklerin tamamı ücretsiz ancak Çocuk Sanat Atölyeleri ve Açık Kapı Sanatçı Atölyeleri buluşmalarına katılabilmek için lokomotif.moda@gmail.com adresine adınızı yazdırmanız gerekiyor.