12 Ekim 2010

Dostluğun Fırçasından Eyüp

*Yüz Yıl Önce Pierre Loti’nin Aşık Olduğu Tepe, Muhteşem Bir Projeye Evsahipliği Yapıyor…

*Eyüp Belediyesi ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti’nin İşbirliğiyle Gerçekleştirilecek Proje, 15-22 Ekim Tarihleri Arasında Eyüp Pierre Loti Tepesi Aziyade Restaurant Bahçesinde Hayata Geçirilecek…
*Türk ve Fransız Ressamlar Pierre Loti Tepesi’nden Birlikte İstanbul’u ve Haliç’i Çizecekler…
*Kültürlerin Buluşması, Puzzle Şeklindeki Tabloya Çizilen 12 Ayrı Resimle Sona Erecek… 11 Puzzle’ı Türk ve Fransız Ressamlar, 12. Parçayı ise Projeyi Takip Etmeye Gelen Sanatseverler Çizerek Tamamlayacak…
“Sevgi paylaşıldıkça yücelir ve çoğalır”… Avrupa ve Asya kıtalarını birleştiren dünyanın en büyüleyici kentlerinden İstanbul, yüzyıl önce başlayan ve hiç tükenmeyen bir sevginin izlerini takip ederek, 21. Yüzyılda kültürlere örnek olacak bir kültürel girişime evsahipliği yapıyor: DOSTLUĞUN FIRÇASINDAN EYÜP…
Türk dostu Fransız aydını Pierre Loti’nin yüz yıl önce gelerek aşık olduğu İstanbul’da bugün Türk ve Fransız dostluğunu pekiştiren muhteşem bir proje hayata geçiriliyor…
Eyüp Belediyesi’nin İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın desteğiyle 15-21 Ekim 2010 tarihleri arasında Eyüp ilçesinde organize edeceği projede, Fransız ve Türk ressamlar, Pierre Loti Tepesi’nde bir araya gelerek, dünyanın en güzel kentlerinden İstanbul’u tuvallerine yansıtacaklar… Parlak renkler birbirine karışacak, fırça darbeleriyle desenler ortaya çıktıkça, sanatın birleştirici, bütünleştirici, hoşgörü, barış ve dostluk ilişkilerini sevgi potasında buluşturacağı tablolar ortaya çıkacak… Resim sanatı, kültürleri, dostlukları, sevgiyi bir araya getirecek. Haliç’in masmavi suları, renkli yakamozları, tarihe tanıklık eden Eyüp Sultan Mezarlığı ve yüzlerce yıl boyunca medeniyetlerin beşiği olmuş tarihi yarımada yansıyacak Türk ve Fransız ressamların tuvallerine…
Sanatın kültürleri buluşturduğu Dostluğun Fırçasından Eyüp projesine, Pierre Loti’nin doğduğu kent Rochefort, sanatçının aile şehri Saint Pierre d’Oleron Adası ve La Rochelle Belediyeleri de katılıyor… Gazeteci, Saint Pierre d’Oleron Belediye Meclis Üyesi Lionel Serik, Paris Kültür Ataşesi Hasan Yavuz’un organizatörlüğünde Fransız ressamlar Dominiue Barreau, Daniel Bergagna, Luc Gaitee, Annabelle Joussaume, Vincent Ruffin, Patrick Sanitas, Türk meslektaşları Erdem Karavit, Veysel Kurucu, Ekin A. Kurucu, Şevket Sönmez ve Selçuk Fergökçe ile Eyüp Pierre Loti Tepesi’nde buluşacak… Mimar Sinan Üniversitesi Temel Eğitim Bölümü Başkanı Prof. Caner Karavit’in küratörlüğünde yapılacak “Dostluğun Fırçasından Eyüp’ projesi yüz yıl önce Pierre Loti’nin başlattığı sevgi ve barış rüzgarlarını resim sanatıyla birlikte günümüze yansıtacak…
Bu proje için 15 Ekim’de Fransa’dan gelecek olan Fransız ressamlar, İstanbul’un tarihi ve turistik yerlerini gezdikten sonra Pierre Loti’de başlayacak atölye çalışmalarına katılacak… Pierre Loti Tepesi’nde Aziyade Restaurant bahçesinde toplanan ressamlar, birbirinden güzel eserlere imza atacaklar…
“Kültürlerin Buluştuğu Puzzle”

FRANSIZ VE TÜRK RESSAMLAR, 12 PARÇALIK BİR PUZZLE’A ÇİZECEKLER…
Fransız ve Türk ressamların Pierre Loti Tepesi’nde buluştukları projenin finali, 20 Ekim Çarşamba günü yapılacak…
Fransız ve Türk ressamlar, 150X456 cm.lik tuvale 12 parçalı puzzle kurgulu bir tuvale ortak resim yapacaklar. Bu puzzle'ın parçaları proje başlamadan önce kura ile sanatçılara dağıtıldı. Her biri 75X75 cm'lik alana sahip puzzle parçalarının taslaklarını sanatçılar çalıştaydan önce kendi bölgelerinin izlenimlerini yansıtacak şekilde tasarladılar… Örneğin, Türk sanatçılar Pierre Loti tepesinden haliç izlenimlerini tasarlarken, Fransız sanatçılar, İstanbul’a önce Rochefort, Saint Pierre d’Oleron, La Rochelle'e ait izlenimlerini 75X75 cm'lik alana kurgulayarak gelecekler ve birbirini, birbirinin işlerini görmemiş her iki ülke sanatçılarının farklı izlenimleri, iki kültürün buluşma noktasında ortak bir çalışmayla birleşerek bir bütün oluşturacak. Puzzle'ın Türk ve Fransız sanatçılara ait olan 11 parçasının dışında kalan 12. parçası ise projeyi izlemeye gelen konukların Pierre Loti tepesinden Haliç izlenimlerini tuvale yansıtmalarıyla tamamlanacak.

DOSTLUĞUN FIRÇASINDAN EYÜP SERGİSİ 21 EKİM’DE EYÜP BELEDİYESİ SERGİ SALONU’NDA…
Kültürlerin buluşmasını gözler önüne seren puzzle tablo ve ressamların Pierre Loti Tepesi’nde çizdikleri diğer eserler, 21 Ekim Perşembe akşamı 18:00’de Eyüp Belediyesi Sergi Salonu’nda sergilenecek.
Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç’in evsahipliğinde düzenlenecek Dostluğun Fırçasından Eyüp Sergisi’ne İstanbul protokolü, sanatçılar, medya mensupları ve Eyüplü sanatseverler katılacak.
Dostluğun Fırçasından Eyüp projesi eserleri, serginin ardından muhteşem bir katalogda toplanarak sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Dostluğun Fırçasından Eyüp projesinin ikinci ayağı 2011 yılında Fransa’nın Rochefort kentinde yapılacak… Bu kez Türk ressamlar ve Eyüp Belediyesi yetkilileri Fransa’ya gidecek, Pierre Loti’nin doğduğu kentte sanatsal bir aktiviteye imza atacak.

Mimar Sinan Araştırma Merkezi ve Müzesi Projesi

Mimar Sinan Araştırma Merkezi ülkemizin en eski mimarlık ve sanat eğitimi veren kurumu olan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde 1984 yılında Rektörlüğe bağlı olarak kurulan Mimar Sinan Araştırma Merkezi misyon olarak; Türk Sanatı ve mimarisinin, özellikle Türk mimarlık ve sanat tarihinde çok önemli yere sahip olan Mimar Sinan’ın uluslararası tanınırlığını artırmayı ve dünya mimarlık ve sanat tarihi içinde olması gereken yere gelmesini sağlamayı, eserlerinin tanımlanması ve korunması için gerekli araştırma ve geliştirme çalışmalarını yapmayı ve teşvik etmeyi; sanatsal ve bilimsel bilgiyi paylaşıp, yaygınlaştırmayı ve gelecek kuşaklara aktarmayı görev edinmiştir.

Türk mimarlık ve sanat tarihinde çok önemli yere sahip olan Mimar Sinan’ın kimliğini, tasarım yaklaşımını ve eserlerini çağdaşı mimarlarla karşılaştırarak tanımlamak, araştırmalar yapmak, yapılmış araştırma ve yayınların ve Sinan yapılarının envanterini yapmak, yayınlamak ve bu etkinlikleri üniversitemizin çeşitli birimleri ile diğer ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla birlikte işbirliği içinde gerçekleştirmek doğrultusunda, üniversite öncülüğünde, araştırma merkezi ile bilimsel ve sanatsal olarak doğrudan bağı olan ve müzeciliğin temelinde varolan sorgulama metadolojisi oluşturma, disiplinlerarası ilişki kurma, aktif açılım getirecek bir bakışa sahip olma idealini gerçekleştirebilecek Mimar Sinan Araştırma Merkezi ve Müzesi oluşturulması hedeflenmiştir.
Avrupa kültür başkenti olacak İstanbul’u yapılarıyla biçimlendiren ve şehrin gelişimine yön veren Osmanlı döneminin Hassa Mimarbaşı Mimar Sinan’ın eserlerini ve dönemini içeren bir araştırma merkezi-müze oluşumu kültürel kimliğimiz için önemlidir ayrıca İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında kalıcı bir eser kazanılması hedeflenmektedir.
Bu doğrultuda öncelikle bir “arama konferansı” yaparak araştırma merkezi ile desteklenen bir müzenin oluşumundaki yöntemi belirlemek, görev tanımı yapmak, süreci oluşturmak ve müzeyi gerçekleştirmek hedeflenmiştir.

SİNEMA TELEVİZYON MÜZESİ

TÜRVAK'ın kurucusu ve Erler Film ile Ulusal Radyo Televizyon kuruluşlarının sahibi Türker İnanoğlu'nun, yaklaşık 45 yıllık mesleki deneyimi ve yaşamının en önemli parçası olarak gördüğü sektörün faaliyet ve yapıtlarının birikimini amaçlayan girişimi sonucu, başta TRT kurumu ve Necip Sarıcıoğlu olmak üzere sinemaya gönül vermiş kişi ve kuruluşların katkılarıyla Türkiye'de ilk kez bu denli kapsamlı ve özel bir müze oluşturuldu.
Müze oluşumunun ana çekirdeğini Türker İnanoğlu'nun tüm kariyeri boyunca biriktirdiği ve bir araya getirdiği ERLER FİLM koleksiyonu oluşturdu. Bunun yanısıra, gazetelere ilan verilerek, filmciler, sinemacılar, özel koleksiyoncular, eski filmci ve sinemacı aileleri ile sinemayla ilgilenen herkese çağrıda bulunularak, ''eski 8, 16 ve 35 mm'lik film oynatıcı ve çekici cihazları, aydınlatma projektörleri, dolly, şaryo arabaları, stüdyo ve laboratuvar cihazları ile Türk Sinemasının kuruluşundan bugüne kadar çevrilen Türk filmlerine ait afiş, fotoğraf, el ilanı, lobi, broşür, reklam malzemesi, senaryo ve sinemayla ilgili kitap ve dergilerin alınacağı'' duyuruldu. Müzeye önerilen malzemeler, konunun uzmanları tarafından büyük bir titizlikle incelenip değerlendirildi ve uygun görülenler Müze'nin varlığına katıldı.


Müze aşağıdaki bölümlerden oluşmaktadır:
1- Giriş Salonu
2- Lütfi Ömer Akad Sinema Salonu
3- Fuat Uzkınay Sinema Makineleri Salonu
4- Adnan Öztrak Televizyon Salonu
5- Sinema Belgeleri Salonu