3 Temmuz 2010

SİRK-MÜZİK: "360"


Metalden bir kürenin etrafında buluşan iki akrobat ve iki müzisyen, hayatın sıradan anlarını ele alarak insan ilişkilerini sorguluyorlar. Hareket halindeki vücutlarda yankılanıyormuş ya da içsel bir ritimle yönetiliyormuş duygusu uyandıran müzik, bu çiftin hikayesine eşlik ediyor. Hikaye, her beden kendi yolunu izler gibi görünmekle birlikte diğer bedenin izini sürerken, meraklı bir bakışla, havadaki bir dokunuşla veya akrobatik bir figürle anlatılmakta. Biraz yaşamda olduğu gibi… 360 kendine aynada bakmayı andıran bir gösteri.

Bu gösteri, İstanbul 2010, Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın kültürlerarası diyaloğu güçlendirmeyi hedefleyen projesi Su üstünde Avrupa kapsamında yer almaktadır. Su üstünde Avrupa, 25 Haziran – 10 Temmuz tarihleri arasında İstanbul’un meydanlarında Avrupa’nın farklı ülkelerinden gelen bir dizi etkinliği bir şenlik havasında İstanbullular’la buluşturacak.

YÜZDE YÜZ / ÇİZGİ ROMAN SERGİSİ

Her yıl dünyanın farklı ülkelerinden çizgi roman tutukunlarını buluşturan Angoulême Çizgi Roman Festivali bu yıl YÜZDE YÜZ adlı bir sergiye ev sahipliği yaptı. İstanbul Fransız Kültür Merkezi yaz ayları boyunca İstanbullu çizgiseverleri bu sergiden bir seçki ile buluşturuyor. Bu vesileyle, Ersin KARABULUT, Galip TEKİN, Memo TEMBELÇİZER ve OKY gibi sevilen çizerler de bu sıradışı maceraya ortak olacaklar. Bu çalışmalar daha sonra müzenin koleksiyonundaki yerlerini alacaklar.

2010 Ocak ayında otuzyedincisi gerçekleşen ve tüm dünyadan çizerleri bir araya getiren Uluslararası Angoulême Çizgi Roman Festivali’nde, yeni kurulan Çizgi Roman Müzesi Yüzde Yüz adlı ilk büyük sergisinin açılışını yaptı. Bellek ve çağdaş yaratıcılığı biraraya getiren sergi, müzenin değerli koleksiyonunda yer alan orijinal çizimleri, bu çizimlere farklı ülkelerin çizerleri tarafından getirilen yorumlarla bir arada sergiliyor. Çizgi romanın tarihsel birikimi ile yaratıcılığı bir araya getiren Yüzde Yüz sergisi böylece günümüz önemli çizerlerini onların çizgi roman alanındaki selefleriyle bir diyalog içerisinde buluşturuyor. Enki BILAL, Yves GOT, Lorenzo MATTOTTI, MOEBIUS ve Albert UDERZO bu isimlerden sadece birkaçı.
Serginin İstanbul’a gelmesi vesilesiyle Türk çizerler de bu sıradışı maceraya ortak olacaklar. Ersin KARABULUT, Galip TEKİN, Memo TEMBELÇİZER ve OKY gibi sevilen isimler bu serginin konuk çizerleri arasında… Bu çalışmalar daha sonra müzenin koleksiyonundaki yerlerini alacaklar.
Sergi, Fransa Uluslararası Çizgi Roman ve Görüntü Merkezi ve Uykusuz Dergisi işbirliğiyle hazırlandı.

Tarih : 7 Temmuz – 13 Eylül 2010
Yer : İstanbul Fransız Kültür Merkezi, İstiklal Cad. N :4 Taksim
Tel : 0212.393.81.11

İSMET SIRAL YARATICI MÜZİK ATÖLYESİ


İsmet Sıral Yaratıcı Müzik Atölyesi (İsmet Sıral Creative Music Studio, ISCMS), dünyaca ünlü Türk ve yabancı sanatçıların katıldığı birbirinden ilginç tematik konserleri, müzik ustalarıyla genç yetenekleri buluşturan atölye ve seminerleriyle bu yaz izleyici ve öğrencilerin karşısına benzersiz bir içerikle çıkıyor. ISCMS, Santralistanbul’u merkez alarak şehrin farklı mekânlarına yayılan 11 günlük 2010 programında; 8 büyük tematik konser, 23 atölye ve seminer, sanatçılar eşliğinde 7 grup çalışması, 3 konferans ve çeşitli doğaçlamalara yer veriyor.

Argos Kültür Sanat tarafından Kadıköy Gitarcafe’nin katkılarıyla düzenlenen bu öğrenim ve festival etkinliklerine, aralarında Karl Berger, John Zorn, Oliver Lake, Adam Rudolph, Marc Ribot, Trilok Gurtu, Oğuz Büyükberber, Ayşe Tütüncü, Ömer Faruk Tekbilek, Tolga Tüzün gibi isimlerin bulunduğu 50’yi aşkın sanatçı katılıyor.
Yaşamlarını gırtlaklarıyla kazanan İstanbul’un emektar sokak satıcılarını usta müzisyenler eşliğinde sahneye taşıyan “Seyyar Satıcılar” temalı konser, karadan ve denizden yükselen şehir seslerinin yıldız sanatçılar tarafından yerinde ve canlı olarak yorumlanacağı Eminönü’ndeki “Üstgeçit” etkinliği, dünyanın farklı müzikal geleneklerini Anadolu’nun sesleriyle buluşturan “Kültürler Arası Doğaçlamalar” konseri, çarpıcı projelerden yalnızca birkaçı... Araştırma ve altyapı çalışmalarına Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü, İTÜ Müzik İleri Araştırmalar Merkezi ve Boğaziçi Üniversitesi’nden öğrencilerin katıldığı tematik konserler için İstanbul’un dört bir yanından çok özel ses ve nida kayıtları alınarak bir arşiv ve belgesel çalışması da yürütülüyor. İstanbul’u yaratıcı müziğin yeni cazibe odağı haline getirmeyi hedefleyen ISCMS, öğrencilerin usta sanatçılarla birlikte çalma ve önümüzdeki yılın projelerini biçimlendirme olanağı bulacağı zengin atölye çalışmaları ve disiplinler arası seminerlerle pek çok ilkin kapısını aralayacak.
ISCMS 2010, projenin ev sahipliğini üstlenen Santralistanbul’un yanı sıra, Sepetçiler Kasrı, Eminönü meydanı gibi mekânlardaki etkinlikleri ve Boğaz’dan Adalar’a uzanan gezgin atölye ve dinletileriyle de şehrin ruhunu notalara taşıyacak.

1.ULUSLARARASI İSTANBUL OPERA FESTİVALİ


2 – 23 Temmuz 2010 tarihleri arasında Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesi olarak hayata geçirilen, 1. Uluslararası İstanbul Opera Festivali, DenizBank’ın katkılarıyla gerçekleşiyor.

Festival; Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü Başrejisörü Yekta Kara’nın Sanat Yönetmenliğinde 2010 Temmuz ayı boyunca Yıldız Sarayı, Topkapı Sarayı, Rumeli Hisarı ve Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçekleştirilecektir. 1. İstanbul Uluslararası Opera Festivali’nin repertuarında yer alan Saraydan Kız Kaçırma, Fatih Sultan Mehmet, Zaide gibi Türk kültürü ve yaşantısını konu alan operaların orijinal tarihi dekorlarda sahnelenecek olması önemli.

“ISTANCOOL KÜLTÜR FESTİVALİ”

Kreatif başkanlığını Demet Müftüoğlu'nun, İngiltere merkezli uluslararası kültür diplomasi markası “Liberatum”un Türkiye ortağı “İstanbul 74” ile birlikte yaptığı “Istancool Kültür Festivali”, yarından itibaren 3 gün süreyle dünyanın önde gelen sanat, moda, tasarım, edebiyat ve film ikonlarını İstanbul'da buluşturacak.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının desteği ile gerçekleşecek festival, mimar Zaha Hadid, yazar ve film yapımcısı Hanif Kureishi, müzisyen Michael Nyman, Nobel ödüllü edebiyatçı Sir VS Naipul, ünlü yönetmen Stephen Fears, İngiliz model, oyuncu Lily Cole gibi sanat, moda, tasarım, edebiyat ve film gibi kültürel alanlardan dünyaca ünlü 35 ismi, Elif Şafak, Leyla Umar, Taner Ceylan, Serdar Gülgün, Muammer Brav, Haluk Akakçe, Özalp Birol, Alphan Eşeli olmak üzere güncel Türk edebiyat, müzik, film ve sanat dünyasından isimleri bir araya getirecek.

2 Temmuz 2010

‘KARŞILAŞMALAR’ SERGİSİ

MUSTAFA V. KOÇ’UN VAHŞİ DOĞA FOTOĞRAFLARINDAN OLUŞAN İLK PROFESYONEL SERGİSİ ‘KARŞILAŞMALAR’


RAHMİ M. KOÇ MÜZESİ’NDE

Mustafa V. Koç, amatör ruhla başladığı fotoğrafçılık alanındaki tutkusunu bir adım öteye taşıyarak 2006 yılından bu yana ilgisini yönlendirdiği vahşi doğa çalışmalarını ‘Karşılaşmalar’ adlı bir sergi ve aynı adlı kitap ile sanatseverlerle buluşturdu. Uzun yıllardır fotoğraf sanatı ile yakından ilgilenen Mustafa V. Koç’un ilk profesyonel fotoğraf sergisi olan “Karşılaşmalar” vahşi doğa fotoğrafçısı Süha Derbent’in danışmanlığında oluşturuldu. Mustafa V. Koç’un Rahmi Koç Müzesi’nde ziyaret edilebilecek sergisindeki fotoğraflardan oluşan bir de kitap hazırlandı. Sergi ile aynı ismi taşıyan kitabın satışından elde edilen gelir, Türkiye Aile Planlaması Vakfı’na aktarılacak.

Tünel Şenliği

İstanbul Caz Festivali kapsamında gerçekleşecek "Tünel Şenliği", merkezine kentin kültür-sanat yaşamının nabzının attığı bu bölgeyi alarak "festival içinde bir festival" yaratacak. Fransa'da başlayan ve dünyanın birçok başka ülkesinde de örnekleri olan "Fete De La Musique" yaklaşımından ilham alan bu proje, tüm müzikseverleri şehrin doğal dinamizmiyle kültür, sanat ve eğlencenin buluştuğu özel bir geceye davet ediyor.


Etkinlik boyunca sokaklarda ve değişik mekânlarda ücretli ve ücretsiz konserler, atölye çalışmaları, özel sergiler, ikramlar ve benzeri faaliyetler gerçekleştirilecek. Akşamüstü saatlerinden başlayarak gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürecek olan etkinliğin programı, bölgede birbirine yakın mekânların haritası üzerinden takip edilebilecek.

Genç Caz gruplarının da konser vereceği Galata ve Tünel'de kurulacak iki ana sahnedeki ücretsiz konserlerle bütün bölgede bir festival atmosferi yaşanırken gece boyunca seyirciler değişik mekânlar ve sahneler arasında mekik dokuyarak, birbirinden farklı etkinliklere katılacak. Salon, Nardis Jazz Club, Hollanda Konsolosluğu Bahçesi, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi ve Muammer Karaca Tiyatrosu gibi Tünel bölgesinin birbirinden renkli mekânlarında gece boyunca sahne alacak sanatçılar arasında Larry Graham & Graham Central Station, The Panorama Jazz Band, Emir Ersoy Projecto Cubano, Maffy Falay Sextet, Jungle Boldie, Timuçin Şahin Quintet ve 2010 Türkiye'de Japonya yılı etkinlikleri kapsamında konser verecek Michiko Ogawa gibi isimler yer alıyor.

Beyoğlu Belediyesi'nin de işbirliğiyle gerçekleştirilecek bu şenliğe bölgedeki restoran, kafe, bar ve mağazalar da geliştirdikleri özel içeriklerle katılacak.

FERNANDO BOTERO SERGİSİ

21. yüzyılın en çok merak uyandıran sanatçılarından biri olan Kolombiyalı ünlü ressam Fernando Botero’nun 64 yapıtından oluşan kapsamlı sergi, 4 Mayıs - 18 Temmuz 2010 tarihleri arasında Türk sanatseverlerle ilk kez Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi’nde buluşuyor.

Küçükyalı ArkeoPark Projesi: 2010’da arkeoloji halkın hizmetinde

İstanbul’un ilk arkeoloji parkı projesi, tüm İstanbullulara açık olacak

İstanbul’un Anadolu yakasındaki en önemli arkeolojik alanlardan biri olan ve kazı çalışmaları halen devam eden Küçükyalı ArkeoPark Projesi ile İstanbul’un ilk arkeoloji parkının oluşturulması hedefleniyor.

Projede, arkeolojik alanın koruma altına alınarak müdahaleci olmayan bir yaklaşım ile kentin tarihine ışık tutulması amaçlanırken, İstanbulluların kazı alanıyla yakın ilişkide olması en önemli unsuru oluşturuyor. Bu kapsamda çalışmalar, arkeolojik alanın etrafında halkın kullanımına açık bir yeşil alan oluşturulması, tarihi alanın arkeolojik verilerini öne çıkaran kültür ve dinlence alanı olarak gezilmesi, çevresinde bilgi-danışma merkezi ve eğitim atölyeleri ile bir etkinlikler merkezi haline gelmesi amacıyla sürdürülüyor.