17 Eylül 2010

Çırağan Sarayı'nda 'Gelecekten Masallar' dinlemeye davetlisiniz

 Besteci ve multimedya sanatçısı Sinan Bökesoy tarafından hayata geçirilen ‘Gelecekten Masallar’ projesinin final konseri Çırağan Sarayı’nın terasında 20 Eylül Pazartesi günü gerçekleşecek. Çırağan Palace Kempinski’nin katkılarıyla düzenlenecek olan konser,İstanbulluları bambaşka bir müzik deneyimine çağırıyor.

Bökesoy’un “Tales of Future” albümünde bulunan ve ayrıca İstanbul Boğazı’nın geçmiş hikayelerinden ve seslerinden esinlenerek hazırladığı yeni eserlerinin performansından oluşacak bu sanat ve teknoloji birlikteliğinde İstanbul Boğazı’ndan gelen sesler de canlı olarak altyapıda işlenecek. Ayrıca insan boyunda robotlar 7 ayrı perküsyon enstrümanını icra ederek orkestraya eşlik edecek.

Hüsnü Şenlendirici’den Roland Auzet’e ve Eyüp Hamiş ten Nilgün Ketenci’ye dünya çapında birçok ismin de aralarında bulunduğu 12 usta müzisyen, bu yenilikçi orkestrayı lokal tatları ve etnik tınıları ile zenginleştirecekler.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Müzik ve Opera Yönetmenliği etkinlikleri kapsamında Temmuz ve Ağustos aylarında İstanbullulara bambaşka bir müzik deneyimi yaşatan ‘Gelecek Masallar’ projesi, hafızalardan silinmeyecek bir konserle final yapıyor.

İstanbul Boğazı'nın zengin akustik potansiyeli ve yerel vurmalı çalgılarla zenginleşecek olan bu multi-medya konser, Çırağan Sarayı terasından muhteşem Boğaz manzarası eşliğinde, 20 Eylül Pazartesi akşamı saat 20:15’de İstanbullulara buluşacak.

‘İstanbul, Teknoloji ve Sanat’ Çırağan Sarayı’nda Gelecekten Masallar Anlatacak…

Gelecekten Masallar’ın proje mimarı besteci ve multimedya sanatçısı Sinan Bökesoy’un Kız Kulesi ve Sepetçiler Kasrı gibi özel mekanlara yerleştirdiği mikrofonlar sayesinde 24 saat yaşayan İstanbul Boğazı’nın seslerini de sahneye taşıyor. Eserlerin belirli yerlerinde, seyir halindeki vapurlar da düdükleriyle konsere dahil olacak. Performans esnasında Bökesoy, kollarına yerleştireceği hareket algılayıcılar sayesinde eş zamanlı olarak ses ve görsel projeksiyonları işleyebilecek, her iki yanına konumlanacak devasa robotlarını geleneksel Türk perküsyon enstrümanlarını ustalıkla çalabilen müzisyenlere dönüştürecek. Ayrıca besteciye, içlerinde Hüsnü Şenlendirici’den Roland Auzet’ye, Eyüp Hamiş ten Nilgün Ketenci’ye dünya çapında birçok usta müzisyenin de aralarında bulunduğu 12 kişilik grubu da eşlik edecek.

İstanbul Şehir Hatları Vapurundan Görsel Şölen Eşliğinde Ücretsiz Dinleti
Çırağan Sarayı’nı, İstanbul’un kültürel mirasının ve yenilikçi sanat ruhunun ‘masalsı diyarına’ dönüştürecek konser, İDO şehir hatları vapurundan ücretsiz olarak izlenebilecek.
İstanbulların rezervasyonla katılabilecekleri vapur dinletisi için: Fethi Okan - 0212 327 0012

14 Eylül 2010

47.Altın Portakal Film Festivali (09-14 Ekim 2010)

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle, Antalya Kültür Sanat Vakfı’nın organize edeceği 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, 09 – 14 Ekim 2010 tarihleri arasında gerçekleşecek.

Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’yle ilgili ilk detaylar 1 Temmuz 2010′da yapılan değerlendirme toplantısıyla belirlendi. Festivali yapan Aksav (Antalya Kültür Sanat Vakfı) ve destekleyicisi Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden yöneticilerin, Belediye Başkanı ve Aksav Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın’ın, festival direktörü Göksel Kumsal’ın ve festivalin genel sanat yönetmeni Deniz Ziya Temeltaş’ın evsahipliğinde İstanbul’da toplanan Türk sineması bu yıl 9 Ekim 2010′da başlayacak festival hakkında bilgilendirildi.

Onur Ödülleri: Festival bu sene onur ödüllerini senarist Safa Önal, yönetmen Ertem Göreç, oyuncu Nur Sürer, oyuncu Gülşen Bubikoğlu, oyuncu Metin Akpınar ve oyuncu, yönetmen Zeki Alasya’ya verilecek. Her yıl yeni sahibine devredilen Yıldırım Önal Anı ödülü ise bu sene Yıldız Kenter’e verilecek. Yeşilçam Sinema Emek ödülünü bu yıl alacak isim oyuncu Necemettin Çobanoğlu oldu. Bu yıl ilk kez verilecek yeni bir ödül ise Sanatta Sosyal Sorumluluk ödülü. Bu ödülün ilk sahibi ise oyuncu Müjdat Gezen.


Jüriler: Festivale başvuracak filmlerin sayısının yüksek olacağı beklentisinden dolayı her yıl olduğu gibi bu yıl da en az yedi kişiden oluşan bir ön jüri oluşturulacak. Ulusal yarışma filmlerini değerlendirecek ana jüri ise henüz belli değil. Belgesel film jürisinde yer alacak ilk isim Serge Avedikian. Yönetmen son filmi ile Cannes Film Festivali’nden ödül almıştı.


Kısa film jürisindeki ilk yabancı isim ise Megan Mylan. Ödüller: Festivalde en iyi kısa filme 10.000 TL., en iyi belgesel filme 15.000 TL., ulusal yarışmada en iyi film seçilen yapıma 330.000 TL. verilecek. En iyi yönetmen 50.000 TL.’nin en iyi senarist ise 30.000 TL.’nin sahibi olacak. Bu yıl festival yönetimi en iyi filmin ödülünün yarısı olan 165.000 TL.’yi 01 Mart 2011′e dek ödeyecek. Diğer yarım ise yönetmenin ikinci filminin başlangıcında ödenecek. Ayrıca bu yıl ilk kez en iyi filmin yapımcısına 70.000 TL.’lik teşvik ödülü verilecek. Yapımcı iki yıl içerisinde bir film çekerse bu filmde kullanmak üzere ödülünü alacak.


Özel gösterim: Bu yıl festival kapsamında bir çok özel gösterim yapılacak. Bunlardan en önemlisi Alan Parker’ın 1978 yapımı Geceyarısı Ekspresi (Midnight Express) isimli filmi. İngiliz, Amerikan ortak yapımı olan film Antalya L Tipi Cezaevinde gösterilecek. Festivalin yönetmeliği gereği ulusal festivallerde en iyi film ödülü alan Türk filmleri Altın Portakal’ın ana yarışma bölümüne başvuramıyor. Dvd’si çıkmış ya da televizyonda gösterimi yapılan filmlerde aynı şekilde bu bölümde yarışamıyor. Festivale katılan filmlere 2.500 TL. katılım ücreti ödeniyor. Festival yönetimi bu bedelin bir kısmının meslek birliklerine telif olarak aktarılması konusunda görüşmelerini yürütüyor. Festivalin bu yıl BAKA (Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı) ile yaptığı işbirliği dolayısıyla etkinlikler komşu iller Isparta ve Burdur’a da yayılıyor. Kortej, panaller, sergiler yalnızca Antalya’da değil bu üç il de gerçekleştirilecek. Festivalde gösterilecek yabancı filmlerle ilgili ise çalışmaların neredeyse tamamını genel sanat yönetmeni Deniz Ziya Temeltaş yürütüyor. Temeltaş’ın uzak doğu sinemasına ilgisi biliniyor. Uluslararası seçkinin ağırlıklı olarak Hong Kong, Japonya ve Çin’den oluşması olası. Sinema ve sosyopolitik etkileşim ekseninde yapılacak festiva kapsamında Kemal Sunal anma gecesi de gerçekleştirilecek. 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin ilk basın toplantısı ise 28 Temmuz Çarşamba günü gene İstanbul’da yapılacak.

Sanat Sınır Tanımaz

“JEAN-PIERRE CHEVASSUS-AGNES
YUAN YE
16 – 30 EYLÜL 2010
MEKE SANAT
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti yılının Meke Sanat’taki uluslararası sergi dizisinin üçüncü sergisinde Fransız ressam Jean-Pierre Chevassus-Adnes ile Çinli ressam Yuan Ye’nin işleri yer alıyor. Her iki sanatçı da resimleriyle sanatın küresel etkisi vurguluyor. 16-30 Eylül tarihleri arasında görülebilir.
Her gün 09.00-18.00 arasında açık.