11 Kasım 2010

12. İstanbul Bienali'nin başlığı açıklandı:"İsimsiz (12. İstanbul Bienali), 2011"

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından, Koç Holding'in sponsorluğunda, 17 Eylül-13 Kasım 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 12. İstanbul Bienali'nin başlığı, bienalin küratörleri Adriano Pedrosa ve Jens Hoffmann tarafından açıklandı.

12. İstanbul Bienali'nin başlığı, yapısı ve çalışma süreci, 12. İstanbul Bienali küratörleri Programma Independente de Escola Sao Paulo'nun (PIESP) direktörü Adriano Pedrosa ve California College of Arts Wattis Institute for Contemporary Arts Direktörü Jens Hoffmann tarafından 20 Ekim'de Pera Palas Oteli'nde düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı. Basın toplantısına konuşmacı olarak Adriano Pedrosa ve Jens Hoffmann'ın yanı sıra İstanbul Bienali Direktörü Bige Örer de katıldı. Bienal öncesindeki sürece ilişkin detayların aktarıldığı toplantıda gerçekleştirdikleri karşılıklı sohbet ve tartışmada, Adriano Pedrosa ile Jens Hoffmann dünya çapında düzenlenen bienallerin ve İstanbul Bienali'nin bugünkü durumunu değerlendirdiler. 12. İstanbul Bienali'nin başlığını "İsimsiz (12. İstanbul Bienali), 2011" olarak belirleyen küratörler, ayrıca İstanbul Bienali kapsamında 26-27 Kasım 2010 tarihlerinde düzenlenecek olan "İstanbul'u Hatırlamak" adlı konferans ve bienalin eğitim programlarıyla ilgili konularda ayrıntılı bilgi de verdiler.

12. İstanbul Bienali'nin küratörleri, karşıt görünen iki bakış açısı olan, yalnızca biçimsel ve estetik kaygılarla yapılan sanat ile varoluşunun temeli toplumsal meselelere dayanan, siyasi duruşu ağır basan sanat arasında bir uzlaşma zemini sağlamaya çalışacaklarını belirttiler.

12. İstanbul Bienali'nin başlığı ve görsel kimliği, minimalist ve kavramsal yapıtlarıyla 20. yüzyıl güncel sanatının en önemli isimleri arasında sayılan Kübalı-Amerikalı sanatçı Felix Gonzalez-Torres'e göndermeler içeriyor. İşleri uluslararası arenada pek çok kişisel ve karma sergide yer alan Gonzalez-Torres, aynı zamanda küratörlüğünü Rosa Martinez'in üstlendiği 5. İstanbul Bienali'ne de katılmıştı. Torres'in, siyasi konuları ele alırken biçimsel yenilikçiliği kullanarak oluşturduğu sanat dili, 12. İstanbul Bienali için yürütülen araştırmalara esin kaynağı oldu.

Gonzalez-Torres'in varlığı, bienal başlığında da görüldüğü gibi, kendini birçok yerde belli belirsiz hissettirecek. "İsimsiz (12. İstanbul Bienali), 2011" başlığı, Gonzalez-Torres'in kendi yapıtlarını adlandırmakta kullandığı bir geleneği tekrarlarken aynı zamanda "İsimsiz" başlığını takip eden parantez içindeki yer ve zaman belirteçleriyle bilinçli bir şekilde, dil, temsil, isim ve başlıkların soyut ve şiirsel biçimlerde işlendiği bir iletişim düzeyine dikkat çekiyor.

Gonzalez-Torres, yapıtlarında siyasi açıdan en başarılı olan hareketlerin "siyasi" görünmeyenler, kişiselin siyasi, siyasinin de kişisel olduğunu gösteriyordu. Torres'in en iyi bilinen yapıtları arasında bulunan, takvim, yapboz, kâğıt yığınları, şeker kümeleri, tele dizilmiş ampuller, dilbilimsel portreler ve fotoğraflardan oluşan serilerinin tümü biçimsel özellikleriyle öne çıkıyor, ancak sanatçının tüm işlerinde estetik biçim ile açık uçlu içerik arasında sağlam bir denge bulunuyor.

Konferans: "İstanbul'u Hatırlamak"
İstanbul Bienali'nin tarihine odaklanacak "İstanbul'u Hatırlamak" başlıklı konferans 12. İstanbul Bienali'nin ilk etkinliği olacak. 26 Kasım Cuma ve 27 Kasım Cumartesi tarihlerinde, Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü'nde düzenlenecek konferansa İstanbul Bienali'nin geçmiş küratörleri birer sunumla katılacaklar.

İstanbul Bienali, geçtiğimiz yirmi yıl içinde, sergilerinin özgün karakterine bağlı olarak, en önemli uluslararası bienallerden biri oldu. Güney'den Kuzey'e, Doğu'dan Batı'ya, yeni isimlerden deneyimlilere ve kolektiflere kadar bugüne dek sergileri yönetmiş olan küratörler, aynı zamanda bienalin ulaşmaya çalıştığı geniş vizyonu da ortaya koyuyor. "İstanbul'u Hatırlamak" konferansına birer sunumla katılacak geçmiş bienal küratörleri, deneyimlerini hatırlatırken ve sergileri üzerine düşüncelerini paylaşırken aynı zamanda bienal sergi formatı üzerine bir tartışma platformu da yaratacak.

İki gün boyunca 09.30 – 18.00 saatleri arasında gerçekleşecek konferansta her oturum sonunda, İstanbul Bienali'ne katılmış ve gelişimine tanıklık etmiş Türkiye'den bir sanatçı, düşüncelerini ifade edecek.

Tüm konferans ve konuşma metinleri, bienallerden enstalasyon görsellerinden bir seçki ile birlikte, 12. İstanbul Bienali'nin açılışının yapılacağı Eylül 2011'de basılacak bir yayında toplanacak.

Katılımın ücretsiz olduğu "İstanbul'u Hatırlamak" konferansında İngilizce-Türkçe simültane çeviri de yapılacak. Sempozyum programı 1 Kasım 2010 tarihinde açıklanacak. Konferansa katılmak isteyenlerin pazarlama@iksv.org adresine mail atmaları yeterli olacak.

KENTLİ KOZMOPOLİTLER


Kültür başkenti İstanbul ve Amsterdam elele veriyorlar.

2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın destekleriyle, Amsterdam’daki Urban Cosmopolitans Vakfı ile Zeytinburnu Belediye’sinin ortaklaşa gerçekleştirdikleri ‘‘Exchange for a Cosmopolitan Future’’ yani ‘’Kozmopolit bir gelecek için Değişim’’ isimli proje; 11 Ekim 2010 günü Istanbul’da başlıyor.

Istanbul, Antwerp ve Amsterdam gibi kentler arasında bir kültür paylaşımı olarak tanımlanabilecek bu proje dahilinde; her iki şehirden yazarlar, sanatcilar, politikacilar ve kamusal sanat aktörleri biraraya gelerek çeşitli workshoplar ve seminerler düzenleyecekler. Yıl sonuna kadar sürecek olan bu projede sanatın yeri, sosyal uyum, sanatçıların profesyonel dünyaya girişlerine destek sağlanması ve yetenek gelişimi gibi alanlarda etkinlikler yapılacak. Proje dahilinde moda alanında yıldızı yükselen 4 Türk tasarımcının defilesi de izlenebilecek.

11 Ekim’de Zeytinburnu Sanat ve Kültür Merkezi Binası’nda gerçekleşecek olan açılışı Amsterdam`dan gelecek olan ‘Sanat Fabrikasi’ adi verilen bir grup yapacak. ‘’Sanat Fabrikası’’ sanatçıların ve kültürel girişimcilerin biraraya gelip çalışabilecekleri, çevreyle interaktif, canlı bir bağ kurabilecekleri ve bütçelerine uygun atölyelerden olusan binalar konusunda uzman isimlerden oluşuyor. Davetliler arasında , İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, Zeytinburnu Belediye Başkanı ve Amsterdam Belediye Başkanı’da yer almaktadır.

İstanbul`un önemli yazarlarindan Mario Levi`nin de kozmopolitlik üzerine düşüncelerini anlatacağı ve sonrasında da istanbul ve Amsterdam’dan bu alanda söz sahibi olan yazarlar, akademisyenler müzakereleri ile programa katılacaklar.

YILDIZI YÜKSELEN TÜRK MODA TASARIMCILARINDAN DEFİLE!
Moda konusunda genç yetenekleri bulup çıkaran ve moda konusunda uzman İrem Şentürk’ün biraraya getirdiği yıldızı yükselen 4 Türk tasarımcı, Umut Eker, Burçe Bekrek, Aykut Cömert ve Gizem Akgönül ise sırf bu organizasyon için özel hazırladıkları tasarımları bir defileyle davetlilere sunacaklar. Seminerlerin gerçekleşeceği aynı gün olan 11 Ekim günü Hollanda Başkonsolosluğun’da Amsterdam Belediye Başkanı’nın izleyeceği bu defilenin büyük ilgi görmesi bekleniyor.

UC Amsterdam-İstanbul 2010 Programı (EKIM-ARALIK AKTİVİTELER LİSTESİ)

11 Ekim: Zeytinburnu’nda Exchange açılış etkinliği ve müzakereler. Amsterdam’lı uzmanın sanat fabrikası üzerine giriş konuşması, çağdaş kentlerimizde kozmopolitiklik üzerine müzakere ve 4 ümit vaat ededen genç tasarımcının defilesi.

13 Ekim: Amsterdam Belediye Başkanı, Amsterdam Partners ekibi ve Hollanda’lı delege için Urban Cosmopolitans Vakfı’nın vereceği workshop.

21 Ekim: Vondelkerk Amsterdam’ da Exchange semineri. 2012 – Hollanda – Osmanlı / Türkiye 400. Ticari yıl kutlamalarına hazırlık amaçlı uluslar ve kentler arasında var olan veriler ve engeller üzerine bir seminer.

23 Ekim – 7 Kasım: Kelimeler ve Kentler: Hollanda’ dan 3 yazar İstanbul’ da edebiyat rezidansına misafir oluyorlar. Maria Barnas, Alfred Schaffer ve Rashid Novaire İstanbul’ da kent deneyimi kazanacaklar. Halka açık okumalar ve müzakere.

1-31 Ekim / 1-31 Kasım: Yazar İrem Uşar ve şair Zeynep Köylü Antwerp’ te edebiyat rezidansında misafir. Urban Cosmopolitans ve Antwerp City of Books iş birliği ile İrem Uşar ve Zeynep Köylü Antwerp’ de kent deneyimini kazanacaklar.

6 Kasım: Zeytinburnu’ nda Geleceğin Kenti Workshop; Amsterdam’ dan Donube Vakfı işbirliği ile İstanbul’ un çeşitli semtlerinden 25-30 öğrenci geleceğin kentleri üzerine beyin jimnastiği yapacaklar.

7 Kasım: Zeytinburnu’nda Underground Cafe: Bugünün kenti – Hollanda’ dan Alfred Schaffer ve Rashid Novaire, İstanbul’ dan İrem Uşar, Zeynep Köylü, Seray Şahiner ve Uğur Ziya Şimşek gibi yazarların İstanbul, Amsterdam ve Antwerp’ in kent yaşamı üzerine gözlemlerinin aktarıldığı müzakere. Bugünün kentinde kozmopolit bir kültür var mı?

26-27 Kasım: Zeytinburnu, 28 Kasım Feriköy’ de Amsterdam Tollhuistuin işbirliğiyle Sanat Pazarı.

Aralık: Zeytinburnu’n da Amsterdam K&Co işbirliği ile kültürel girişimcilik workshopı. Günümüzde sanatçı hayatta kalabilmek ve başarılı olabilmek için yaratıcılık ve ilhamdan daha fazlasına ihtiyaç duyuyor. Bu workshop sanatçıların profesyonelleşmede önemli bir nokta olan kültürel girişimcilik alanında bilgilendiriyor.

Zeytinburnu’nda Amsterdam ‘ dan Voices of the City ekibi işbirliğinde gerçekleşecek. Collecting Evidence – performans ve yetenek gelişimi workshopı. Bu workshop müzisyen, şarkıcı, hikayeci, görsel sanatçı ve sinema – videocuların birden fazla disiplini iç içe kullanacakları bir kamusal sanat performansına temel oluşturacaktır.

Sanat ve hafıza. Göçmenlerin hatıraları, hikayeleri, rüyaları, kabusları ile günümüz hafıza kültürü ilişkisinin araştıran bir görsel ve kavramsal sanat programıdır.

18 Aralık – 2 Ocak: Sözcükler ve kent. Belçika’ dan gelecek olan yazarlar; Annelies Verbeke ve Tom Noegels İstanbuş’ da kent deneyimi kazanacaklar. Halka açık okumalar ve müzakere.

PERA FEST 2010 - Uluslararası Pera Festivali

Kültürlerarası İletişim Disiplinlerarası Sanat Derneği ve Pi Prodüksiyon tarafından İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın desteğiyle düzenlenen PERA FEST 2010 - Uluslararası Pera Festivali, 7 Kasım’da başlıyor. Dokuz yıldır, disiplinlerarası bir anlayışla, İstanbul’un çokkültürlü hayatı üzerinde odaklanan Festivalin bu yılki programı, farklı disiplinlerden 33 etkinlik içeriyor.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında, 30 Kasım’a dek sürecek olan Festival, 7 Kasım Pazar akşamı 20.00’de Harbiye Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu’nda, “En Chordais” konseri ile başlıyor. Yunanistan’ın önde gelen topluluklarından “En Chordais” topluluğu, konserde İstanbul ve Grek müziklerinin ortak tınılarını içeren ‘Pre-Rembetiko’ döneminden örnekler sunacak.

Byzantion’dan İstanbul’a, Müzikten Tiyatroya
Festivalin ikinci günü, Yapı Kredi Kültür Sanat’da Ahmet Ümit’in “Byzantion’dan İstanbul’a Bir Şehrin Kültür Serüveni” başlıklı söyleşisi yer alacak. 9 Kasım’da ise Ses Tiyatrosu’nda Sema’dan “Nazım meets Brecht” başlıklı bir müzikal gösteri izleyeceğiz. 10 Kasım’da Ghetto’da Muazzez Abacı’nun “Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar” başlıklı konserini, 12 Kasım’da İspanya’dan gelecek ‘Port Bo’ topluluğu’nun Nardis’te vereceği ‘Havaneras’ konseri izleyecek.

PERA FEST, bu yıl tiyatro alanında yeni arayışlara destek vermek amacıyla, farklı grupların oyunlarına programında yer veriyor. Her oyun sonrası, bir söyleşinin yer aldığı programda, Almanya’dan Tjeatre Freiburg’un Garaj İstanbul’da sahneleyeceği “Kabine / Cabinet – Bir Türk Alman Pazarı”, Tiyatro Boyalı Kuş’dan “Nora-Nure”, ‘Oyun Deposu’nun 2. özgün oyununun prömiyeri, ‘Altıdan Sonra Tiyatro’nun yeni oyunu “Fail-i Müşterek” yer alıyor. Üç oyun da, Beyoğlu’nun genç tiyatrosu Kumbaracı 50’de.

Fotoğraftan Sinemaya
Festivalin en önemli etkinliklerinden biri, Portekiz’den gelen “13 yabancı medyanın gözünden Dünya Kentlerinin Ahvali” başlıklı fotoğraf sergisi. Kameraphoto kuruluşunun 13 ülkenin medya kuruluşları işbirliği ile gerçekleştirdiği sergi 18 Kasım’da Cezayir Salon’da açılacak.

Sinema alanında ise, iki toplu gösteri var. İstanbul Modern’de düzenlenecek toplu film gösterilerinin ilki 12 Kasım’da. Yönetmen Mehmet Eryılmaz, “Musiki İnsanlarımız” başlıklı belgesellerinden bir seçki sunacak. Belgeseller, Türk Müziği’nin üç usta sanatçısı, Cinuçen Tanrıkorur, Necdet Yaşar ve Kani Karaca’yı konu alıyor.

13 Kasım programında, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın yaptırdığı belgesellerden bir seçki var. Ebru Bilun Akyıldız’ın “Etek İzlerini Silmeden”, Elif Uslu’nun “İstanbul’da 3 Gün”, Gökhan Ateştürk’ün “Hat – Bir Medeniyet Çizgisi” adlı filmlerini izleyeceğiz aynı gün içinde. Ertesi gün, 14 Kasım Türk Sineması’nın Doğum Günü nedeniyle, senarist-yönetmen Safa Önal’ın “İstanbul’un Orta Yeri Sinema” başlıklı uzun metrajlı belgeselinin dünya prömiyeri var. Aynı gün, Erden Kıral’ın, İstanbul 2010 için yaptığı “Haliç – Altın Boynuz” belgeseli de gösterilecek ve yönetmenler, izleyicilerle söyleşecek.

Son yıllarda büyük atak yapan genç sinemamız üzerine bir söyleşi de, 22 Kasım’da, Arte İstanbul’da. “Türkiye Sinemasının Dokusu” başlıklı söyleşiye Zahit Atam, Önder Çakar, Hüseyin Karabey, Seren Yüce, Derviş Zaim katılacak.

29 Kasım’da ise, Pera Müzesi’nde İstanbul’un çokkültürlü kimliği üstüne önemli bir belgesel izleyeceğiz. Annie Pertan’ın İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı için yaptığı “Kültürel Farklılığın Renkleri”.

Bayramdan Önce - Bayramdan Sonra
Bayram haftasında yalnızca bir sergiye ev sahipliği yapacak olan festival, Kurban Bayramı sonrası yeniden yoğun bir programla izleyicisinin karşısına çıkacak. 23 Kasım’da İstanbul Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü’nde, Nora Şeni “Polifonik İstanbul” teması üstüne konuşurken, Cemal Ünlü 24 Kasım’da Suna-İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde “Beyoğlu Taşı – Pera Sahnelerinde İlk Primadonnalar” başlıklı müzikli-slaytlı bir söyleşi yapacak. Pera Palas ise, 25 Kasım’da Doğan Kitap işbirliği ile düzenlenecek olan Mario Levi’nin “İçimdeki İstanbul Fotoğrafları” söyleşisine sahne olacak.

Kasım’ın son hafta sonu, Beyoğlu’nun yeni mekanlarından Alt’da “Kürşat Başar – Tuluğ Tırpan Dörtlüsü” sahne alacak. PERA FEST, son haftasında, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın düzenleyeceği iki konsere de programında yer verecek. İstanbul’un çokkültürlü sanat yaşamını vurgulayan bu konserlerden ilki “İstanbul’da Bir İtalyan” başlığını taşıyor. Guatelli’nin bestelerini dinleyeceğimiz bu konser öncesi PERA FEST “Donizetti’den Guatelli’ye Türk Müziği’nin ‘Paşa’ları” başlıklı bir söyleşi düzenliyor. İstanbul 2010’un Geleneksel Müzik Direktörü Mehmet Güntekin ve Tahir Aydoğdu’nun katılımıyla, 27 Kasım’daki bu konserin ardından, 28 Kasım’da, İstanbul’2010’un “Ali Ufki Yılı” nedeniyle düzenlediği konserlerin sonuncusu yer alacak. Fikret Karakaya yönetimindeki Bezmara topluluğunun konserinden önce yapılacak söyleşi, “Ali Ufki’den Kantemiroğlu’na Türk Müziğinin Avrupalı ‘Bey’leri” başlığını taşıyor. Festivalin kapanış konseri ise, 30 Kasım’da Haymatlos’da yer alacak “Tatavla Keyfi”.

Harbiye Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu, Ses Tiyatrosu, Kumbaracı 50, Garajistanbul ve Ghetto’daki gösterilerin biletleri Biletix’ten, Nardis, Alt ve Haymatlos’daki konserlerin biletleri gösteri mekanlarından temin ediliyor. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın düzenlediği “İstanbul’da Bir İtalyan” (Sepetçiler Kasrı) ve “Aki Ufki Bey- Bezmara” (Fransız Kültür Merkezi) konserleri ile Yapı Kredi Kültür Sanat, Pera Müzesi, İstanbul Fransız Araştırmaları Enstitüsü ve Pera Palas’daki söyleşilere giriş ücretsiz.

KUTLUĞ ATAMAN'IN İLK RETROSPEKTİFİ İSTABUL MODERN'DE


İstanbul Modern, çağdaş sanatın uluslararası alandaki en önemli isimlerinden Kutluğ Ataman’ın Türkiye’deki ilk retrospektifini Garanti Bankası’nın sponsorluğunda sunuyor. 10 Kasım 2010 - 6 Mart 2011 tarihleri arasında gerçekleşecek İçimdeki Düşman başlıklı sergi, sanatçının video ve enstalasyon çalışmalarını bir araya getiriyor.

Kutluğ Ataman, çağdaş sanat alanındaki ilk büyük çıkışını 1997 yılında katıldığı Uluslararası İstanbul Bienali ile yaptı. Sanatçı bundan sonra kariyerini uluslararası alanda gösterdiği başarılar ve dünyanın sayılı müze ve bienallerinde düzenlediği sergilerle geliştirdi. Aldığı büyük ödüller, hakkında çıkan kitaplar, çalışmalarındaki sosyal ve politik duyarlılık Türkiye sanat ortamında da kendisine haklı bir ün ve tanınırlık kazandırdı. Buna karşılık Ataman bugüne kadar Türkiye’de çok az sayıda çalışmasını sergiledi. İstanbul Modern’de gerçekleştirilecek olan sergi, İstanbul doğumlu sanatçının neredeyse 13 yıllık uluslararası kariyerinin ardından eve dönüşünü kutlayan bir orta kariyer sergisi niteliğini taşıyor.

Küratörlüğünü İstanbul Modern Şef Küratörü Levent Çalıkoğlu’nun yaptığı sergi, Kutluğ Ataman’ın uluslararası sanat ortamında kilometre taşı olmuş çalışmalarının yanı sıra daha önce gösterilmemiş bir eserini de içeriyor.

Video ve film çalışmalarında merkez aldığı marjinal bireyler, saplantılarını, mikro ve makro iktidar ile kurdukları ilişkilerini, bilinçaltı sorunlarını ya da cinselliklerini açık sözlülükle dile getirirken, Kutluğ Ataman çalışmalarında bu bireyleri tercih etme nedenini şöyle açıklıyor: “Benim yaptığım, bu insanları gösterip işi şova dönüştürmek değil. Beni o kişiyle çalışmaya iten tek neden, onda kendimi görmem oluyor.”

İçimdeki Düşman’da sanatçının 11 tane önemli çalışması yer alacak: Peruk Takan Kadınlar (1999), Ruhuma Asla (2001), Bu Bir Fasit Daire (2002), 99 İsim (2002), Veronica Read’in 4 Mevsimi (2002), Stefan’ın Odası (2004), Tanıklık (2006), Cennet (2006), Türk Lokumu (2007) ve fff (2006-9). Bunların yanı sıra, Thomas Dane Gallery ve 29. Sao Paulo Bienali 2010 tarafından desteklenen Dilenciler (2010) adlı yeni ve önemli bir çalışma Avrupa’da ilk kez izleyicilere sunulacak.

KUTLUĞ ATAMAN KİMDİR?

Kutluğ Ataman, dünyada çok büyük sergiler yapan, yurt dışında New York MoMA, Atina Dimitris Daskalopoulos Collection ve Pittsburgh Carnegie Museum gibi ünlü müzelerin koleksiyonlarına giren biri olarak tanınıyor. Marijinal sayılabilecek çalışmaları gerek Türkiye'de gerekse dünyada büyük ses getiriyor. Ataman, ilk büyük çıkışını 1997 yılında katıldığı Uluslararası İstanbul Bienali ile yaptı. Aldığı büyük ödüller, hakkında çıkan kitaplar, çalışmalarındaki sosyal ve politik duyarlılık Türkiye sanat ortamında da kendisine ün kazandırdı. Ancak buna rağmen Türkiye'de Ataman'ın çok az sayıda çalışması sergilendi.

GEÇMİŞ ŞİMDİ GELECEK

Yapı Kredi Kültür Merkezi, Ekim 2009’da Viyana’da ve Şubat 2010’da Verona’da açılan “PastPresentFuture” (GeçmişŞimdiGelecek) gezici sergisine ev sahipliği yapıyor. Avrupa’nın en büyük kurum koleksiyonlarından UniCredit Sanat Koleksiyonu ve Yapı Kredi Sanat Koleksiyonu’ndan seçilen eserleri Avrupa Kültür Başkenti İstanbul’a getiren sergi, 6 Kasım 2010 – 7 Ocak 2011 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek. Sergilenen eserler UniCredit bünyesindeki çeşitli bankaların koleksiyonlarından seçildi. Sergide Yapı Kredi Sanat Koleksiyonu’ndan da Osman Hamdi Bey’in Feraceli Kadınlar’ının yanı sıra, farklı kuşaklardan yedi sanatçının yedi eseri yer alıyor.

Küratörlüğünü UniCredit & Art Scientific Comission Yönetim Kurulu Başkanı Walter Guadagnini’nin yaptığı sergi Avrupa sanat tarihinde dört yüzyıla yayılan bir dönemi kapsıyor. Çağlarla diller arasında diyalog kurmayı hedefleyen 90 eserin yer aldığı sergi ile UniCredit Group’un çok değerli sanat koleksiyonu ilk kez Türk sanatseverlerle buluşuyor.

Grubun sanatsal ve kültürel mirası, büyük ölçüde İtalyan UniCredit ile Alman HypoVereinsbank ve Viyana merkezli Bank Austria koleksiyonlarından elde edildi. Bu değerli koleksiyon antik Yunan ve klasik Roma’dan günümüze kadar sanat tarihini yansıtan 60 bin eserden oluşuyor. Şu sıralarda inceleme ve kataloglama çalışmaları süren koleksiyon, UniCredit Group’un merkez ofislerinde ve kültür alanındaki kurumsal ortaklarının işyerlerinde sergilenen Avrupa ötesi bir müze niteliği taşıyor.

Serginin konseptinin çeşitli dillere dayalı olması nedeniyle ziyaretçiler, geçmişi bugünün gözünden görme ve geleceğe bugünden bakma olanağı bulacaklar. Sergide, Giovanni Girolamo Savoldo ve Dosso Dossi gibi ressamların eski tabloları, Kurt Schwitters’ın kolajları, Giorgio de Chirico’nun tuvalleri, Tony Cragg, Stephen Balkenhol ve Giulio Paolini gibi sanatçıların enstalasyonları ve Andreas Gursky ile Thomas Struth’un fotoğrafları gibi önemli eserlere yer veriliyor.
“PastPresentFuture” hem kültürler arasında hem de resim, fotoğraf, enstalasyon ve heykellerin yan yana konduğu antik ve çağdaş eserlerle sanatlar arasında diyalog kuruyor. Böyle bir tematik fikir alışverişi, izleyenlere duyulara ve zihne hitap eden hem büyüleyici hem de şaşırtıcı bir deneyim imkânı sunuyor.

Yapı Kredi Kültür Merkezi’nde benliğin, bedenin ve nesnelerin doğası tanıtımından başka hem diyaloga hem de sanat tarihinin klasik temalarına yer veriliyor. Geçmiş ve bugünle bağlantı kurmanın yanı sıra bu diyalog insanın doğal, içsel, insana, kente ve topluma ait manzaralar aracılığıyla yaşadığı dünyayla tarihsel ilişkisini araştırıyor.

Serginin “Klasik Üzerine” başlıklı ilk bölümü, aralarında Thomas Struth, Candida Höfer, Olivo Barbieri ve Giulio Paolini’nin bulunduğu günümüz sanatçılarıyla Bamboccianti akımından Van Bloemen, pictor classicus akımdan de Chirico ve gözden düşmüş Makart gibi geçmişin üstatları arasında şaşırtıcı bir diyalogu ortaya koyuyor. Bu sanatçıların eserleri tarihin ateşi hiç sönmeyen temalarına biçim ve anlam vermek üzere bir araya geldi.

Serginin “Yüce ve Pitoresk” adlı bölümü 17. yüzyıl ressamı Paul Bril ve Barbizon Ekolü’nün önde gelenlerinden Charles Daubigny gibi sanatçılarla Georg Baselitz, Andreas Gursky ve Hans Op De Beeck gibi günümüz sanatçılarını yan yana getiriyor.

“Metropolis” bölümünde ziyaretçiler bugünün önde gelen yaratıcı akıllarının eserlerini görme şansı bulacak. Bunların arasında Andreas Gursky imzalı çalışmaların yanında Gabriele Basilico, Fischli & Weiss, Lorca diCorcia ve Wolfgang Tillmans’ın eserleri de yer alıyor. Bu bölüm bireysel ve kentsel mekânlar arasında ilişki kuruyor. Bunu takip eden “Geometri Üzerine” odasına damgasını vuran “kural” teması Imi Knoebel, Gerwald Rockenschaub, Ghada Amer ve daha başka sanatçıların çalışmalarıyla işlendi.

Beden ve yüz tasvirlerinin yer aldığı “Beden Dili” ve “Yüz Yüze” serginin en çarpıcı bölümleri. Ziyaretçiler burada Antonio Donghi’nin başyapıtıyla Viyana Vücut Sanatı’nın öncüsü Valie Export’un bir fotoğrafını; Dossi’nin muhteşem “Psiche abbandonata da Amore” adlı tablosunu ayrıca E.J.Bellocq’un çektiği fotoğrafları yan yana görebilecekler. Savoldo’nun “Flütlü Genç Erkek Portresi” ile Avusturyalı genç sanatçı Hans Schabus’un tasvir ettiği bilinmeyen simalar baş başa vermiş sohbet ettiği izlenimine kapılabilir. Baglione’nin çok az görülen “Herod’a Getirilen Vaftizci Yahya’nın Başı” adlı eserinden sonra hemen yanında duran Trude Fleischmann’ın görüntülediği Alban Berg’in ölü maskesine bakabilir.
Bu beklenmedik gezinin son durağı olan “Arzu Nesneleri” başlıklı bölümde Tony Cragg’in enstalasyonu, Ruoppolo’nun natürmortuna ve Andy Warhol’ün ünlü “Çiçekler”ine yakın duruyor.

Sanatçılar (Alfabetik sıraya göre):
Doug Aitken, Ghada Amer, Giovanni Baglione, Stephan Balkenhol, Olivo Barbieri, Georg Baselitz, Gabriele Basilico, Ferruh Başağa, E.J. Bellocq, Michael Biberstein, Matthias Bitzer, Paul Bril, Fatma Bucak, Balthasar Burkhard, Piero Pizzi Cannella, Vincenzo Castella, Jordi Colomer, Tony Cragg, Charles-François Daubigny, Giorgio de Chirico, Philip-Lorca diCorcia, Antonio Donghi, Dosso Dossi, Igor Esˇkinja, Valie Export, Trude Fleischmann, Fischli & Weiss, Andreas Gursky, Jitka Hanzlová, Hoca Ali Rıza, Candida Höfer, Francesco Jodice, Mimmo Jodice, Imi Knoebel, Heinrich Kühn, Maria Lassnig, Richard Long, Hans Makart, Ryuji Miyamoto, Şükran Moral, Muntean/Rosenblum, Aydan Murtezaoğlu, Jean-Marc Nattier, Hermann Nitsch, Hans Op de Beeck, Osman Hamdi Bey, Ferhat Özgür, Luca Pancrazzi, Giulio Paolini, Arnulf Rainer, Gerhard Richter, Gerwald Rockenschaub, Andrei Roiter, Giovan Battista Ruoppolo, Füsun Sağlam, Giovanni Gerolamo Savoldo, Hans Schabus, Kurt Schwitters, Annelies Strba, Miha Strulelj, Beat Streuli, Christine Streuli, Thomas Struth, Wolfgang Tillmans, Marco Tirelli, Carlo Valsecchi, Stendardo, Andy Warhol, Franz West, Erwin Wurm, Heimo Zobern

Genel Bilgiler:
“PastPresentFuture” – UniCredit Koleksiyonu’ndan Bir Seçki
Yapı Kredi Kültür Merkezi, İstanbul Sergisi
6 Kasım 2010 – 7 Ocak 2011

Adres: Yapı Kredi Kültür Merkezi, 161 Beyoğlu - İstanbul
Tel: + 90 212 252 47 00 (pbx)
Ziyaret Saatleri:
Hafta içi: 10.00-19.30