24 Şubat 2011

St. Petersburg Buz Balesi - Kuğu Gölü - Sindirella

St. Petersburg Devlet Buz Balesi (eski adıyla Leningrad Devlet Buz Balesi) 1967 yılında büyük koreograf ve St. Petersburg Klasik Bale Okulu geleneklerinin başarılı uygulayıcısı Konstantin Boyarsky (1915 – 1974) tarafından kuruldu.


Balenin sanat yönetmeni, dünyaca ünlü “Mariinsky Balesi”nin (Kirov Balesi) eski solistlerinden Rusya devlet sanatçısı Konstantin Rassadin. Rudolf Nureyev’in okul arkadaşı olan, bale dünyasının tartışmasız yıldızları Mikhail Baryshnikov ve Natalia Makarova ile aynı sahneyi paylaşan Rassadin aynı zamanda baş koreograf olarak grubun tüm prodüksiyonlarını sahneye koyan kişi.

Balenin müzik yönetmeni ve kurucularından birisi de Leo Korkhin. Dünyaca ünlü bir orkestra şefi olan Korkhin, adını Shostakovich’ten alan St. Petersburg Filarmoni Derneği’nin bünyesinde konserler veren Akademik Senfoni Orkestrası da dahil olmak üzere birçok orkestranın şefliğini yaptı.

Birçok kez Dünya ve Avrupa şampiyonu, iki kez de Olimpiyat şampiyonu olan Ludmila Beloussova, Oleg Protopopov; çeşitli Dünya ve Avrupa şampiyonlukları ile bir Olimpiyat şampiyonluğu bulunan Alexei Ulanov; Dünya ve Avrupa Artistik Patinaj Şampiyonaları ve Olimpiyat oyunlarında defalarca madalya alan Ludmila Smirnova gibi çok başarılı dansçılar farklı zamanlarda St. Petersburg Devlet Buz Balesi’nde dans ettiler.

Bale grubunda yer alan yaklaşık yirmi dansçının her biri uluslararası yarışmalarda üstün başarılar kazanmış ve bu nedenle Rusya Devleti tarafından spor dalında üstatlık unvanıyla şereflendirilmişlerdir.

St. Petersburg Devlet Buz Balesi, 1995 yılından bu yana gösterilerini tiyatro sahnelerinde de sergileyerek dünyada ilk defa, klasik bale eserlerini, tiyatro sahnesinde kurulan bir buz pistinde, klasik kostümler ve dekorlarla sergilemeyi başaran grup olmuştur.

Balenin repertuarı, P.Tchaikovsky’nin ünlü yapıtları, “Uyuyan Güzel”, “Kuğu Gölü”, “Fındıkkıran”; S.Prokofiev’in “Romeo ve Jülyet” ve “Cinderella” gibi dünyaca ünlü eserlerini içeriyor.

St. Petersburg Devlet Buz Balesi’nin bu muhteşem prodüksiyonları, on beş yıl boyunca ABD, Kanada, Almanya, Çin, İspanya, Kore, Tayvan, Yunanistan, Portekiz ve İrlanda’nın en önemli sahnelerinde sergilendi. Grup ayrıca, 2007’de Guatemala City’de düzenlenen ve 2014 yılı Kış Olimpiyatlarının hangi şehirde düzenleneceğinin belirlendiği adaylık yarışmasındaki başkanlık sunumlarında sahne aldı.

1- 6 Mart tarihlerinde Tim Show Center’da iki farklı muhteşem eseri ‘’KUĞU GÖLÜ ve SİNDİRELLA’’yı yalnız sekiz gösteri sergileyecek olan ST. PETERSBURG BUZ BALESİ’Nİ sakın kaçırmayın.