22 Ekim 2010

ATİNA DORA STRATOU ULUSAL DANS TİYATROSU İSTANBUL PERFORMANSI

28 EKİM 2010, Saat 20.30, MUSTAFA KEMAL GÖSTERİ MERKEZİ (MKM) AKATLAR
ULUSLARARASI DANS KONSEYİ CID-UNESCO
‘’KÜLTÜRLERARASI YAKINLAŞMA PROJESİ ‘’

UNESCO’nun 2010 yılını ‘Kültürlerarası  Yeniden Yakınlaşma Yılı’ ilan etmesiyle birlikte, Uluslararası Dans Konseyi CID-UNESCO tarafından düzenlenen proje kapsamında, Yunanistan’ın Ulusal Tiyatrosu Dora Stratou ilk defa İstanbul’da sahne alacaktır.

Dora Stratou Yunanistan Ulusal Dans Tiyatrosu;Trakya,Kapadokya,Konya ve Karadeniz Bölgesinden izler taşıyan dans performansları ile izleyicilerini büyülerken,  geleneksel kıyafetleri ve orijinal müzikleri ile katılımcıları, farklı coğrafyaların ortak kültürlerine alıp götürecek; 36 dansçısı, 8 müzisyeni ve 1 şarkıcısı ile baş başa bırakıyor.

DORA STRATOU DANS TİYATROSU

*Yunan danslarının ‘yaşayan müzesi’ olarak kabul edilen Dora Stratou  Dans Tiyatrosu 53 yıldır geleneksel Yunan dansı, müziği ve kostümlerini Atina ve Avrupa’da sergilemektedir.

*Dora Stratou Dans Tiyatrosu bugüne kadar 26 ülkede 6.000’i aşkın performans sergilemiş ve 3.000.000’dan fazla izleyici ile buluşmuştur.

*Dora Stratou, kuruluşundan bu yana herhangi bir kareograf ya da dans eğitmeni ile çalışmamış; sahnelenen performanslar dansçılar tarafından doğrudan köy halkından öğrenilmiştir.

*Dora Stratou’da bazı dansçılar, kendilerinden üç kuşak önce de bu geleneği sürdürüp Dans Tiyatrosu’na gönül vermiş  ailelerden gelmektedirler.

*Öyle ki;Dora Stratou Dans Tiyatrosu’nun en yaşlı üyesi, 1965 yılından bu yana grupta klarnet çalmaktadır.

*Ayrıca Dora Stratou Dans Tiyatrosu,Tiyatro Dünya Ödülü’nü almaya hak kazanmış ilk topluluktur.

topluluk hakkında daha ayrıntılı bilgiye ulaşmak için www.grdance.org

PERFORMANSA ÖZEL DİĞER ETKİNLİKLER
Sahnelenen performans ile gerçekleşecek olan diğer etkinlikler:

*Geleneksel Yunan El Sanatları Sergisi

*Dans Geceleri

*Grup Çalışmaları

Katılım ve bilgi için:  CID-UNESCO Beyoğlu Şubesi

Camekan Sokak 1/1 Galata Kuledibi Beyoğlu, Istanbul

Tel: +90 212 2438446

beyoglusectioncid@gmail.com

19 Ekim 2010

Süpürgeyle Tenekeyle Müzik Yapmaya Bekliyoruz!

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmenliği tarafından desteklenen “Cihangir Insomnia” projesi kapsamında yıl boyunca gerçekleştirilen STOMP atölyelerinin son serisi, STOMP üyelerinden Johannes Bohun önderliğinde, 18-22 Ekim tarihleri arasında Beyoğlu’ndaki Oyuncular Kahvesi’nde gerçekleşecek.
Atölyelere katılmak için acele edin…
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmenliği’nin desteğiyle Babil Balığı Sanat Derneği tarafından hayata geçirilen Cihangir Insomnia, 23-27 Eylül tarihlerinde garajistanbul’da İstanbul seyircisiyle buluşan “Cihangir Insomnia” adlı tiyatro oyununun ardından “STOMP Metodları Uygulaması” başlıklı atölye çalışmalarının son serisiyle devam ediyor.
Gündelik hayattan objeleri bambaşka biçimlerde kullanan, perküsyon, dans ve komedi unsurları ile hem göze hem kulağa hitap eden STOMP grubu, deneyimlerini uygulamalı atölye çalışmaları yoluyla İstanbullu gençlerle paylaşıyor.
Temel araçları, insan bedeni ve günlük hayatta kullandığımız nesneler olan “STOMP Metodları Uygulaması” atölye çalışmasının başlıca hedefi, ritim ve hareketle oynayarak ve işbirliği yaparak algılama yeteneğini harekete geçirmek. STOMP metodu, analitik düşünceyi, yaratıcılığı, odaklanmayı, doğaçlamayı, kendine güvenmeyi ve birlik duygusunu bir araya topluyor. Atölye çalışması, cinsiyet, sınıf, sosyal, kültürel, ekonomik ve eğitimsel farklar gözetmeksizin katılımcıları bir araya getirerek entegrasyon ve iletişimi müzik diliyle sağlıyor.
Cihangir Insomnia kapsamındaki “STOMP Metodları Uygulaması” başlıklı atölye çalışmaları, STOMP Ritm ve Performans Grubu’nun üyesi Johannes Bohun (Avusturya) önderliğinde gerçekleşecek.
18-22 Ekim tarihleri arasında, Beyoğlu’ndaki Oyuncular Kahvesi’nde gerçekleşecek atölye çalışmaları iki saat süreyle ve 15’er kişilik gruplarla düzenlenecek.
Süpürgeler, çöp kovaları, her türlü teneke, su şişeleri, gazeteler, kibrit ve mukavva kutuları, bir mutfakta veya atölyede bulunabilecek her türden nesneyle gerçekleştirilen atölye çalışmalarına katılmak için halen vakit varken, bu fırsatı kaçırmayın!
Johannes Bohun Kimdir?
1978’te Avusturya’nın Viyana kentinde doğan Johannes Bohun, müzik eğitimini Viyana Konservatuarı’nda tamamladı. 2001 yılında STOMP’ta performans yapmaya başlayan sanatçı, STOMP’la 4 kıtada 30 farklı ülkede sergiledikleri yüzlerce şovla dünyayı turladı.
Atölye Programı
Tarih: 18/19/20 Ekim saat 13.00-15.00
21/22 Ekim saat 16.00-18.00
Yer: İstiklal Caddesi, Rumeli Han, Oyuncular Kahvesi
Katılım İçin: birsen.karacan@gmail.com
GSM: 0505 526 69 05 begin_of_the_skype_highlighting 0505 526 69 05 end_of_the_skype_highlighting

Efsane dansçı Louise Lecavalier, İstanbul'da!

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmenliği’nin “İstanbul dans ediyor!” sloganıyla yola çıkan projesi ‘Dans Platform İstanbul’ kapsamında, La La La Human Steps'in efsane dansçısı Louise Lecavalier kendi topluluğu Fou Glorieux ile İstanbul'da...

“Children” ve “A Few Minutes of Lock” adlı iki performansın sahneleneceği program 19 Ekim Salı günü, saat 20.30’da Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde İstanbullu dans tutkunlarıyla buluşacak. Biletler Biletix’te.
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmenliği tarafından hayata geçirilen Dans Platform İstanbul, 15-22 Eylül tarihleri arasındaki festival haftasının ardından hız kesmeden etkinliklerine devam ediyor.
Canada Council for the Arts ve Conseil des arts et des lettres du Quebec katkılarıyla, La La La Human Steps'in efsane dansçısı Louise Lecavalier kendi topluluğu Fou Glorieux, 19 Ekim Salı akşamı saat 20.30’da Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde olacak. Topluluk “Children” ve “A Few Minutes of Lock” adlı iki performans sahneleyecek.
Children: Seyircisini eğlendirip dönüştüren; duygusal, komik, sıra dışı bir performans
Uluslararası yönetmen ve deneyimli performans sanatçısı Nigel Charnock’un “Tıpkı kocaman, yetişkin bir çocuk gibi karanlık, nükteli ve oldukça fiziksel bir iş…” diyerek anlattığı Children, çocukları ve kendileri için bir arada kalmaya çalışan iki insanın, sevgi-nefret, tutku-şiddet arasındaki ince ve tanrısal çizgide, ıstırap ve esrikliğe sürüklendikleri ilişkilerini konu alıyor.
A Few Minutes of Lock: Geçmişe ait bir eser bugüne bir şey söyleyebilir mi?
A Few Minutes of Lock, Louise Lecavalier’in La La La Human Steps topluluğundan ayrıldıktan neredeyse on yıl sonra, orada çalıştığı son işleri tekrar ele alarak ‘Geçmişe ait bir eser bugüne bir şey söyleyebilir mi?’ fikrinin peşine düşüşünü sahneye döküyor. Lecavalier, performansı “Ben hala ‘o’ ben miyim? Hala bu eserlerde dans edebilir miyim? Bugünün dünyasıyla bu eserler arasında bir bağ kurmak mümkün mü? Tüm soruları cevaplamanın tek yolu bu eserlerin içine tekrar dalarak, onları sadece kendilerine has zorlukları ve benim için ifade ettikleriyle sahnelemek…” diye tanımlıyor.
CHILDREN
Koreografi : Nigel Charnock
Dansçılar : Louise Lecavalier, Patrick Lamothe
Müzik : Puccini (Maria Callas), Leonard Cohen, Yasar Akpençe, Miles Davis, Billie Holiday, Terry Snyder, Sonny Terry & Brownie McGhee, Merja Soria, Stephen Stapleton, Janis Joplin, Michael Nyman
Işık Tasarımı : Alain Lortie
Kostüm : Carre vert, Montreal
Ses Montajı : Nigel Charnock
Süre : 50’

A FEW MINUTES OF LOCK
Koreografi : Edouard Lock
Dans – yeniden üretim : France Bruyere, Louise Lecavalier
Dansçılar : Louise Lecavalier, Elijah Brown, Patrick Lamothe’ın katılımıyla
Işık Tasarımın : Alain Lortie
Müzik : Iggy Pop
Remixing producer : Normand-Pierre Bilodeau
Elektronik gitar : Sylvain Provost
Kostüm tasarımı : Vandal
Süre : 13’