26 Kasım 2010

La Scala Pink Floyd Balesi


Pink Floyd bu kez dansla geliyor!



Efsanevi rock grubu Pink Floyd bu kez eşsiz bir gösteriyle Türkiye’ye geliyor. İtalyan La Scala Tiyatrosu Bale Topluluğu, 1972 yılında Pink Floyd’un canlı performansıyla dünya prömiyerini yapan muhteşem “Pink Floyd Balesi”ni, showhow organizasyonuyla, 25-28 Kasım tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde sahnelemeye hazırlanıyor!


“Hey You”, “Is There Anybody Out There?”, “Money” gibi klasikleriyle dünyayı sarsan ve peşinden milyonları sürükleyen rock grubu Pink Floyd, baleye uyarlanmış 13 hit parçasıyla yeniden hayranlarıyla buluşuyor. 1778 yılında Milano’da kurulan ve dünyanın en prestijli tiyatro ve bale topluluğu olan La Scala Tiyatrosu Bale Topluluğu, Pink Floyd şarkılarıyla uyarlanmış 5 özel bale gösterisiyle 4 gün boyunca İstanbul’da olacak. Topluluğun ünlü dansçıları tarafından gerçekleştirilen bale, sahneye koyuluşu ve Jean-Michel Désiré tarafından tasarımı yapılan göz alıcı ışıklandırmasıyla da dikkat çekiyor. Pink Floyd Balesi, "The Wall", "The Dark Side of The Moon", "Meddle", "Relics" ve "Obscured by Clouds" gibi satış rekorları kıran albümlerindeki 13 parçanın kullanıldığı 18 bölümden oluşuyor. Modern ama derinlerde klâsik tekniklere sahip olan dans hareketleriyle unutulmaz Pink Floyd şarkılarını bütünleştiren Petit’nin, 1972’den bu yana genişlettiği eser, La Scala Tiyatrosu Balet Topluluğu tarafından, şimdiye kadarki en uzun hali olan 90 dakikalık bir performansla sergilenecek.

12 yaşındaki bir kızın ricası üzerine yazılan balenin ünü kısa sürede dünyaya yayıldı. Tanınmış koreograf Roland Petit kızının ricasını kıramadı ve Pink Floyd ile projesini paylaşmak üzere İngiltere’ye gitti. Projeyi duyunca heyecanlanan Pink Floyd üyeleri ve bir koreografi dehası Roland Petit’nin yeteneği ile proje 1972 yılında, Pink Floyd’un canlı performansı eşliğinde prömiyerini gerçekleştirdi. Bir showhow organizasyonu olan “Pink Floyd Balesi”, İtalya devleti, İtalya Türkiye Büyükelçisi Gianpaolo Scarante, Milano Belediye Başkanı Letizia Moratti ve Kültür ve Sanattan Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Maximiliano Finazzer Flory’nin himayesinde, İtalya İstanbul Başkonsolosluğu, Başkonsolos Gianluca Alberini, Gabriella Fortunato’nun yönetimindeki İtalyan Kültür Merkezi’nin işbirliğinde, La Scala Tiyatrosu yabancı turneler ana ortağı UniCredit Grup’un sponsorluğu ve İtalya - Türkiye ilişkilerinde önemli rol oynayan iş adamı Celaleddin Bilgiç’in girişimleriyle gerçekleşecek.

25 - 28 Kasım tarihleri arasında, 4 günde 5 gösteri ile İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan gösteri, Pink Floyd hayranları ve dans tutkunlarına akıllarından asla silinmeyecek bir deneyim yaşatacak.

Gösteriler Pink Floyd parçalarının kayıttan çalınması ile gerçekleştirilecektir.
Gösteri Tarihleri

26.11.2010 20:00
27.11.2010 15:00
27.11.2010 20:00
28.11.2010 20:00

25 Kasım 2010

İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali

İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali ile İstanbul’da yaşayan öğrenci ve öğretmenlerin güncel sanatın içinde yer almaları, farklı materyal, teknik ve disiplinleri kullanmaları ve özgün sanat çalışmalarını toplumla paylaşabilmeleri, bu yolla da sanat eğitiminin çocuk ve gençler için öneminin vurgulanması amaçlanıyor.


5 bin öğrencinin gerçekleştirdiği birçok alanda sergilenen bienal İstanbul Sanat Liman'ında başladı.
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Eğitim Yönetmenliği tarafından ''2010 Okullarda'' projesi kapsamında düzenlenen ''İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali'' İstanbul Sanat Limanı'nda başladı.

Türkiye'de ilk kez düzenlenen ve ''Değişiyorum Farkında mısın?'' konseptiyle ''değişim'' temasını işleyen bienalde, İstanbul'un 39 ilçesinde bulunan 2 bin 500 okuldan 5 bin öğrencinin resim, heykel, seramik, fotoğraf gibi eserleri sergilenecek.

Binealin açılışında konuşma yapan Vali Yardımcısı Harun Kaya, Türkiye nüfusunun 17,8'inin İstanbul'da ikamet ettiğini belirterek, nüfusun yarısının 28,5 yaşında olduğunu, yüzde 30'unu da 18 yaşın altındaki çocuk ve gençlerin oluşturduğunu bildirdi.

Türkiye nüfusunun yüzde 30'unun dünya ile mücadele edebileceğini ve onların yapabildiklerinden daha iyisini yapabileceğini ve Türkiye'nin gelişmekte olan değil, gelişmiş bir ülke olduğunu ispatlayabileceğini anlatan Kaya, ''Bazı şeyleri değiştirmek gerekiyor. Özellikle çocuklarımızı ve gençlerimizi, kazanımların en tepesinde görmeyi arzuluyoruz'' dedi.

''Artık değişimi yönlendirmek zorundasınız'' diyen Kaya, bilimi ve sanatı güçlendirmenin çocuklar ve gençlerin elinde olduğunu, liderliğe soyunmak için de değişimin yakalanması gerektiğini söyledi.

EVİMİZ İSTANBUL
İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız da geliştirdikleri ''Evimiz İstanbul'' projesini anlatarak, projenin meyvelerini vermeye başladığını, artık İstanbul'un ilköğretim okullarında ders olarak okutulacağını açıkladı.

Çocukların yaratıcı yönlerinin keşfedilmesi ve geliştirilmesini önemsediklerini söyleyen Yıldız, bu kapsamda Çocuk Hakları Ofisi kurduklarını ifade etti.

İstanbul'da çocukların da yönetime katılmasını istediklerini anlatan Yıldız, ''Hazırlıkları tamamladık. İstanbul ve çocuklarımız her şeyin en iyisini hak ediyor'' dedi.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt da kültür ve sanat çalışmalarının günümüzde tüm dünyada çok önemli bir endüstri haline geldiğini söyledi.

Dünya'da sadece bir kaç ülkede yapılan ve Türkiye'de ise ilk kez gerçekleştirilen bienalde, çocukların sanat yapıtlarını sergileme fırsatı bulduğunu ifade eden Kurt, çocukların sanatla iç içe birer birey olarak yetişmesini istediklerini söyledi.

Konuşmaların ardından 5 bin öğrencinin hazırladığı resim, heykel, seramik ve fotoğraf gibi eserlerinin bulunduğu sergi gezildi.

''İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali'', Beyoğlu'ndan Tuzla'ya, Kadıköy'den Sultanbeyli'ye her yerden, her çevreden genç ve çocuğun katılımıyla gerçekleştiriliyor.

Plastik sanatlar disiplinlerinin güncel sanat uygulama ve düzenlemeleriyle, sanatçı sunumu, performans, video gösterimi, panel, söyleşi gibi etkinliklerin yer alacağı bienal, 25 Aralık'a kadar devam edecek.

İstanbul Sahnesinde Müzik


İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Organizasyonu kapsamında gerçekleşecek Selin Atasoy ve Tamer Hartevoğlu'nun İstanbul Sahnesinde Müzik Fotoğraf Sergisi 02-31 Aralık 2010 tarihleri arasında İstanbul Fotoğraf Merkezi Leica Galeri'sinde sanat severlerle buluşacaktır.


İstanbul Filarmoni Derneği için özel olarak hazırlanan ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin desteği ile gerçekleşen sergide, büyüleyici İstanbul'un kimi zaman bilinen, kimi zaman da gizli kalmış noktalarında karşımıza çıkan birbirinden başarılı dansçılar seyircileri alışılagelmedik bir dünyanın tam kalbine götürüyor.

Atasoy-Hartevioğlu çifti, farklı kültür ve inançların yollarının yüzyıllardır kesiştiği İstanbul'da, bir masal dünyası atmosferinde, müzik, dans, mimari, tarih, doğa ve insan ögelerinin iç içe geçtiği, kimi zaman nasıl çekildiği kestirilemeyen fotoğraflarla seyirciyi büyülü bir yolculuğa çıkarmayı planlıyor.

Fotoğraf ve reklam çevrelerinin yakından tanıdığı Atasoy-Hartevioğlu’nun 360 derecelik fotoğraflardan oluşan Panoramik Bir Rüya Paris ve Venedik projeleri 2007 yılından beri İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep gibi bir çok farklı şehirde defalarca sergilenmiş, binlerce sanat severin yoğun ilgisi ile karşılaşmış, yurt içi ve yurt dışında basında geniş yankı yandırmıştı. www.panoramikbirruya.com

Son projeleri İstanbul Sahnesinde Müzik ile yetişkin fotoğraf severlerin yanı sıra yeni nesillerle de buluşmayı planlayan ikili, 4-6 ve 7-12 yaş arası geleceğin yaratıcılarıyla yapacakları atölyelerle onların fotoğraf, müzik ve dansa bakışını değiştirmeyi ve geliştirmeyi amaçlamaktadır.

Sergi, Pazar günleri hariç saat 11:00-19:00 arası ziyaret edilebilir.

Leica Galeri Hakkında
Leica markasının oluşturulmasında mühendisler ve çalışanların emekleri kadar dünyaya bakışımızı değiştiren Tokyo ve Viyana’da açılan galerilere ilave olarak 1 Şubat 2007’da açılan Leica Galeri Leica fotoğrafçılarının da pay sahibi olduğunu bilen Leica, kültürel faaliyetlerinin bir parçası olarak Leica Galeri’lerin ilkini 1976 yılında Wetzlar’da açtı. Daha sonra Solms’a taşınan bu ilk Leica Galeri’nin ardından New York, Frankfurt, Melbourne, São Paulo, İstanbul ile bu sayı sekize ulaştı.

İstanbul Fotoğraf Merkezi Hakkında
İstanbul Fotoğraf Merkezi, 6 Mart 2003’te dünya ölçeğinde, arşiv-müze kalitesinde fotoğraf koleksiyonları oluşturulmasına öncülük etmek, fotoğrafın bir kültür olayı olduğunun bilinciyle daha çok ve daha doğru şekilde geniş bir perspektifle yaygınlaştırılması amacıyla, temel, siyah beyaz, stüdyo tanıtım alanlarında fotoğraf seminerleri vermek ve uluslararası ilişkiler ve bağlantılar sağlayarak ülkemizde fotoğraf sevgi ve bilgisinin artmasına katkıda bulunmak amacıyla kuruldu. O tarihten beri de bu yönde gerçekleştirdiği faaliyetler ile İFM, Türkiye fotoğrafçılık camiasında kendine saygın bir yer edindi. www.istanbulfotografmerkezi.com

İstanbul Filarmoni Derneği Hakkında
İstanbul Filarmoni Derneği 1945 Yılı’nın sonlarında kurulmuş ve 1946 yılında faaliyetlerine başlamıştır.

Dernek Hüseyin Sadettin Arel (İstanbul Konservatuarı Reisi), Cemal Reşit Rey (Kompozitör), Lütfü Kırdar (İstanbul Vali ve Belediye Başkanı), Nadir Nadi Abalıoğlu (Baş yazar), Reşit Saffet Atabinen (Turing ve Otomobil Kurumu Başkanı), Bedri Nedim Göknil (Tüccar), Abdülkadir Karamürsel (Müşavir Avukat), Muhiddin Sadak (Viyolonselist), Salih Nurettin Kocareşit (Ziraatçi), Ali Emel Tacar (Bankacı), Afif Tektaş (tüccar), Prof. Salih Murat Uzdilek, Halit Ziya Uşaklıgil ve Ömer Refik Yaltkaya (Pianist) tarafından kurulmuştur.

600’ün üzerinde üyeye sahip olan derneğin başlıca amacı ülkemizde klasik müzik kültürünün yayılmasını sağlayacak her türlü girişim ve çalışmalarda bulunmaktır. Bu amaç doğrultusunda müzikolojik araştırmalar yaptırmak, oda müziği, orkestra ve koro konserleri, müzikal temsiller vermek veya verdirmek kurslar ve konferanslar düzenlemek, değerli Türk kompozitörleri teşvik etmek, bunların gerçekleşmesi için her türlü yardımda bulunmak ve İstanbul’un müzikseverlerinin gerek duyduğu müzik evlerinin kurulmasına çalışmak derneğin ana faaliyetlerindendir.

Contemporary İstanbul’10

Contemporary İstanbul, bu yıl 25-28 Kasım tarihleri arası beşinci kez seyircilerle buluşacak. Türkiye’de bugüne kadar yapılan en geniş kapsamlı “modern ve güncel sanat” etkinliği olan Contemporary İstanbul, ülkenin kültürel ve sanatsal yaşamını dünyaya tanıtma amacında.


Dört gün boyunca süren Contemporary İstanbul, ulusal ve uluslararası galerileri, tüm dünyadan gelen sanatçıları, koleksiyonerleri, müze müdürlerini, küratörleri, sanat eleştirmenlerini, basın mensuplarını ve sanatseverleri Lütfü Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı çatısı altında birleştirecek.

Galeri Selvin olarak bu etkinlik kapsamında 6 sanatçı ile sanatseverler ile buluşmaktayız. Etkinlikte eserleri yer alacak sanatçılarımız; Zerrin Tekindor, Feridun Oral, Serdar Tekebaşoğlu, Bihrat Mavitan, Zehra Korkmazlar ve Çağatay Odabaş’tır.

Binlerce kişinin ziyaret edeceği öngörülen Contemporary Istanbul’10, 24 Kasım Çarşamba günü saat 16:00’de önizleme ile birlikte kapılarını açacak ve 28 Kasım Pazar günü saat 20:00’de etkinlik son bulacaktır

3. Uluslararası Dans Filmleri Festivali

Dans Kamera İstanbul Festivali, bu sene üçüncü kez zengin arşivini yeniden sizlerle buluşturmaktan mutluluk duymaktadır. Festivalimiz, ülkemizde yepyeni ve gelişmekte olan alternatif bir alan; dans filmi ve dans fotoğraflarının üretimi, teşviki, farkındalığı ve paylaşımına adanmıştır.


Yine 6 kıtadan dansın ve film tekniğinin birçok farklı yaklaşımına ait örnekler İstanbul`da Avrupa ve Anadolu Yakası`nda 4 mekân çatısı altında izlenebilecektir. Karma Dans Fotoğrafları Sergisi, Belgesel Filmler, Video Dans Enstelasyonları ile Beden Enstelasyonu’nun yanı sıra, dans filmi ile fotoğrafına dair çalıştaylar festival programı kapsamında yer almaktadır.

Dans Kamera İstanbul Festivali`nde temel amacı; dans, film, fotoğraf, müzik ve yaşama dair diğer ilintili sanatsal ve bilimsel formların etkileşimini sağlayarak, profesyonel ve amatör dans filmi ve fotoğrafçıları arasındaki tanışma ile paylaşım ortamını oluşturmak ve bu alandaki farkındalıkla beraber merak duygusu, üretim ve araştırmaya teşvik etmektir.

22 - 30 Kasım 2010 III. Dans Kamera İstanbul Festivali’nin birbirinden farklı coğrafi kültür ve çeşitli sanatsal tekniklerle yaratılan yapıtların özellikle birçok genç ve deneyimli sanatçıların ufkunu açacağına ve ruhlarını besleyeceğine gönülden inanmaktayız. Şu an için hiçbir kurum ve kuruluştan finansal destek almadan yürütülen bu genç ve dinamik festivalimizin başarıyla sürdürülebilmesi için öncelikle sizlerin desteğine ihtiyaç duyduğumuzu bilmenizi isteriz.

Dans Kamera İstanbul Festival ekibi olarak bizimle bu yolculuğu paylaşan tüm dostlarımıza ve siz izleyicilerimize en içten teşekkürlerimizi sunarız. Hepimize festival gibi renkli, ümit ve ışık dolu bir hayat dileğiyle, festivalimize hoş geldiniz.

Onur Topal Sümer
Dans Kamera İstanbul Direktör ve Küratörü

Biletler, Caddebostan Kültür Merkezi ve Harbiye Mekan.Artı gişelerinden temin edilebilir.
Biletler

Tam: 9TL
İndirimli: 7TL
Belgeseller ücretsizdir.
http://www.dancecamera-istanbul.org/2010-program.html