11 Kasım 2010

PERA FEST 2010 - Uluslararası Pera Festivali

Kültürlerarası İletişim Disiplinlerarası Sanat Derneği ve Pi Prodüksiyon tarafından İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın desteğiyle düzenlenen PERA FEST 2010 - Uluslararası Pera Festivali, 7 Kasım’da başlıyor. Dokuz yıldır, disiplinlerarası bir anlayışla, İstanbul’un çokkültürlü hayatı üzerinde odaklanan Festivalin bu yılki programı, farklı disiplinlerden 33 etkinlik içeriyor.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında, 30 Kasım’a dek sürecek olan Festival, 7 Kasım Pazar akşamı 20.00’de Harbiye Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu’nda, “En Chordais” konseri ile başlıyor. Yunanistan’ın önde gelen topluluklarından “En Chordais” topluluğu, konserde İstanbul ve Grek müziklerinin ortak tınılarını içeren ‘Pre-Rembetiko’ döneminden örnekler sunacak.

Byzantion’dan İstanbul’a, Müzikten Tiyatroya
Festivalin ikinci günü, Yapı Kredi Kültür Sanat’da Ahmet Ümit’in “Byzantion’dan İstanbul’a Bir Şehrin Kültür Serüveni” başlıklı söyleşisi yer alacak. 9 Kasım’da ise Ses Tiyatrosu’nda Sema’dan “Nazım meets Brecht” başlıklı bir müzikal gösteri izleyeceğiz. 10 Kasım’da Ghetto’da Muazzez Abacı’nun “Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar” başlıklı konserini, 12 Kasım’da İspanya’dan gelecek ‘Port Bo’ topluluğu’nun Nardis’te vereceği ‘Havaneras’ konseri izleyecek.

PERA FEST, bu yıl tiyatro alanında yeni arayışlara destek vermek amacıyla, farklı grupların oyunlarına programında yer veriyor. Her oyun sonrası, bir söyleşinin yer aldığı programda, Almanya’dan Tjeatre Freiburg’un Garaj İstanbul’da sahneleyeceği “Kabine / Cabinet – Bir Türk Alman Pazarı”, Tiyatro Boyalı Kuş’dan “Nora-Nure”, ‘Oyun Deposu’nun 2. özgün oyununun prömiyeri, ‘Altıdan Sonra Tiyatro’nun yeni oyunu “Fail-i Müşterek” yer alıyor. Üç oyun da, Beyoğlu’nun genç tiyatrosu Kumbaracı 50’de.

Fotoğraftan Sinemaya
Festivalin en önemli etkinliklerinden biri, Portekiz’den gelen “13 yabancı medyanın gözünden Dünya Kentlerinin Ahvali” başlıklı fotoğraf sergisi. Kameraphoto kuruluşunun 13 ülkenin medya kuruluşları işbirliği ile gerçekleştirdiği sergi 18 Kasım’da Cezayir Salon’da açılacak.

Sinema alanında ise, iki toplu gösteri var. İstanbul Modern’de düzenlenecek toplu film gösterilerinin ilki 12 Kasım’da. Yönetmen Mehmet Eryılmaz, “Musiki İnsanlarımız” başlıklı belgesellerinden bir seçki sunacak. Belgeseller, Türk Müziği’nin üç usta sanatçısı, Cinuçen Tanrıkorur, Necdet Yaşar ve Kani Karaca’yı konu alıyor.

13 Kasım programında, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın yaptırdığı belgesellerden bir seçki var. Ebru Bilun Akyıldız’ın “Etek İzlerini Silmeden”, Elif Uslu’nun “İstanbul’da 3 Gün”, Gökhan Ateştürk’ün “Hat – Bir Medeniyet Çizgisi” adlı filmlerini izleyeceğiz aynı gün içinde. Ertesi gün, 14 Kasım Türk Sineması’nın Doğum Günü nedeniyle, senarist-yönetmen Safa Önal’ın “İstanbul’un Orta Yeri Sinema” başlıklı uzun metrajlı belgeselinin dünya prömiyeri var. Aynı gün, Erden Kıral’ın, İstanbul 2010 için yaptığı “Haliç – Altın Boynuz” belgeseli de gösterilecek ve yönetmenler, izleyicilerle söyleşecek.

Son yıllarda büyük atak yapan genç sinemamız üzerine bir söyleşi de, 22 Kasım’da, Arte İstanbul’da. “Türkiye Sinemasının Dokusu” başlıklı söyleşiye Zahit Atam, Önder Çakar, Hüseyin Karabey, Seren Yüce, Derviş Zaim katılacak.

29 Kasım’da ise, Pera Müzesi’nde İstanbul’un çokkültürlü kimliği üstüne önemli bir belgesel izleyeceğiz. Annie Pertan’ın İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı için yaptığı “Kültürel Farklılığın Renkleri”.

Bayramdan Önce - Bayramdan Sonra
Bayram haftasında yalnızca bir sergiye ev sahipliği yapacak olan festival, Kurban Bayramı sonrası yeniden yoğun bir programla izleyicisinin karşısına çıkacak. 23 Kasım’da İstanbul Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü’nde, Nora Şeni “Polifonik İstanbul” teması üstüne konuşurken, Cemal Ünlü 24 Kasım’da Suna-İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde “Beyoğlu Taşı – Pera Sahnelerinde İlk Primadonnalar” başlıklı müzikli-slaytlı bir söyleşi yapacak. Pera Palas ise, 25 Kasım’da Doğan Kitap işbirliği ile düzenlenecek olan Mario Levi’nin “İçimdeki İstanbul Fotoğrafları” söyleşisine sahne olacak.

Kasım’ın son hafta sonu, Beyoğlu’nun yeni mekanlarından Alt’da “Kürşat Başar – Tuluğ Tırpan Dörtlüsü” sahne alacak. PERA FEST, son haftasında, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın düzenleyeceği iki konsere de programında yer verecek. İstanbul’un çokkültürlü sanat yaşamını vurgulayan bu konserlerden ilki “İstanbul’da Bir İtalyan” başlığını taşıyor. Guatelli’nin bestelerini dinleyeceğimiz bu konser öncesi PERA FEST “Donizetti’den Guatelli’ye Türk Müziği’nin ‘Paşa’ları” başlıklı bir söyleşi düzenliyor. İstanbul 2010’un Geleneksel Müzik Direktörü Mehmet Güntekin ve Tahir Aydoğdu’nun katılımıyla, 27 Kasım’daki bu konserin ardından, 28 Kasım’da, İstanbul’2010’un “Ali Ufki Yılı” nedeniyle düzenlediği konserlerin sonuncusu yer alacak. Fikret Karakaya yönetimindeki Bezmara topluluğunun konserinden önce yapılacak söyleşi, “Ali Ufki’den Kantemiroğlu’na Türk Müziğinin Avrupalı ‘Bey’leri” başlığını taşıyor. Festivalin kapanış konseri ise, 30 Kasım’da Haymatlos’da yer alacak “Tatavla Keyfi”.

Harbiye Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu, Ses Tiyatrosu, Kumbaracı 50, Garajistanbul ve Ghetto’daki gösterilerin biletleri Biletix’ten, Nardis, Alt ve Haymatlos’daki konserlerin biletleri gösteri mekanlarından temin ediliyor. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın düzenlediği “İstanbul’da Bir İtalyan” (Sepetçiler Kasrı) ve “Aki Ufki Bey- Bezmara” (Fransız Kültür Merkezi) konserleri ile Yapı Kredi Kültür Sanat, Pera Müzesi, İstanbul Fransız Araştırmaları Enstitüsü ve Pera Palas’daki söyleşilere giriş ücretsiz.