11 Kasım 2010

KENTLİ KOZMOPOLİTLER


Kültür başkenti İstanbul ve Amsterdam elele veriyorlar.

2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın destekleriyle, Amsterdam’daki Urban Cosmopolitans Vakfı ile Zeytinburnu Belediye’sinin ortaklaşa gerçekleştirdikleri ‘‘Exchange for a Cosmopolitan Future’’ yani ‘’Kozmopolit bir gelecek için Değişim’’ isimli proje; 11 Ekim 2010 günü Istanbul’da başlıyor.

Istanbul, Antwerp ve Amsterdam gibi kentler arasında bir kültür paylaşımı olarak tanımlanabilecek bu proje dahilinde; her iki şehirden yazarlar, sanatcilar, politikacilar ve kamusal sanat aktörleri biraraya gelerek çeşitli workshoplar ve seminerler düzenleyecekler. Yıl sonuna kadar sürecek olan bu projede sanatın yeri, sosyal uyum, sanatçıların profesyonel dünyaya girişlerine destek sağlanması ve yetenek gelişimi gibi alanlarda etkinlikler yapılacak. Proje dahilinde moda alanında yıldızı yükselen 4 Türk tasarımcının defilesi de izlenebilecek.

11 Ekim’de Zeytinburnu Sanat ve Kültür Merkezi Binası’nda gerçekleşecek olan açılışı Amsterdam`dan gelecek olan ‘Sanat Fabrikasi’ adi verilen bir grup yapacak. ‘’Sanat Fabrikası’’ sanatçıların ve kültürel girişimcilerin biraraya gelip çalışabilecekleri, çevreyle interaktif, canlı bir bağ kurabilecekleri ve bütçelerine uygun atölyelerden olusan binalar konusunda uzman isimlerden oluşuyor. Davetliler arasında , İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, Zeytinburnu Belediye Başkanı ve Amsterdam Belediye Başkanı’da yer almaktadır.

İstanbul`un önemli yazarlarindan Mario Levi`nin de kozmopolitlik üzerine düşüncelerini anlatacağı ve sonrasında da istanbul ve Amsterdam’dan bu alanda söz sahibi olan yazarlar, akademisyenler müzakereleri ile programa katılacaklar.

YILDIZI YÜKSELEN TÜRK MODA TASARIMCILARINDAN DEFİLE!
Moda konusunda genç yetenekleri bulup çıkaran ve moda konusunda uzman İrem Şentürk’ün biraraya getirdiği yıldızı yükselen 4 Türk tasarımcı, Umut Eker, Burçe Bekrek, Aykut Cömert ve Gizem Akgönül ise sırf bu organizasyon için özel hazırladıkları tasarımları bir defileyle davetlilere sunacaklar. Seminerlerin gerçekleşeceği aynı gün olan 11 Ekim günü Hollanda Başkonsolosluğun’da Amsterdam Belediye Başkanı’nın izleyeceği bu defilenin büyük ilgi görmesi bekleniyor.

UC Amsterdam-İstanbul 2010 Programı (EKIM-ARALIK AKTİVİTELER LİSTESİ)

11 Ekim: Zeytinburnu’nda Exchange açılış etkinliği ve müzakereler. Amsterdam’lı uzmanın sanat fabrikası üzerine giriş konuşması, çağdaş kentlerimizde kozmopolitiklik üzerine müzakere ve 4 ümit vaat ededen genç tasarımcının defilesi.

13 Ekim: Amsterdam Belediye Başkanı, Amsterdam Partners ekibi ve Hollanda’lı delege için Urban Cosmopolitans Vakfı’nın vereceği workshop.

21 Ekim: Vondelkerk Amsterdam’ da Exchange semineri. 2012 – Hollanda – Osmanlı / Türkiye 400. Ticari yıl kutlamalarına hazırlık amaçlı uluslar ve kentler arasında var olan veriler ve engeller üzerine bir seminer.

23 Ekim – 7 Kasım: Kelimeler ve Kentler: Hollanda’ dan 3 yazar İstanbul’ da edebiyat rezidansına misafir oluyorlar. Maria Barnas, Alfred Schaffer ve Rashid Novaire İstanbul’ da kent deneyimi kazanacaklar. Halka açık okumalar ve müzakere.

1-31 Ekim / 1-31 Kasım: Yazar İrem Uşar ve şair Zeynep Köylü Antwerp’ te edebiyat rezidansında misafir. Urban Cosmopolitans ve Antwerp City of Books iş birliği ile İrem Uşar ve Zeynep Köylü Antwerp’ de kent deneyimini kazanacaklar.

6 Kasım: Zeytinburnu’ nda Geleceğin Kenti Workshop; Amsterdam’ dan Donube Vakfı işbirliği ile İstanbul’ un çeşitli semtlerinden 25-30 öğrenci geleceğin kentleri üzerine beyin jimnastiği yapacaklar.

7 Kasım: Zeytinburnu’nda Underground Cafe: Bugünün kenti – Hollanda’ dan Alfred Schaffer ve Rashid Novaire, İstanbul’ dan İrem Uşar, Zeynep Köylü, Seray Şahiner ve Uğur Ziya Şimşek gibi yazarların İstanbul, Amsterdam ve Antwerp’ in kent yaşamı üzerine gözlemlerinin aktarıldığı müzakere. Bugünün kentinde kozmopolit bir kültür var mı?

26-27 Kasım: Zeytinburnu, 28 Kasım Feriköy’ de Amsterdam Tollhuistuin işbirliğiyle Sanat Pazarı.

Aralık: Zeytinburnu’n da Amsterdam K&Co işbirliği ile kültürel girişimcilik workshopı. Günümüzde sanatçı hayatta kalabilmek ve başarılı olabilmek için yaratıcılık ve ilhamdan daha fazlasına ihtiyaç duyuyor. Bu workshop sanatçıların profesyonelleşmede önemli bir nokta olan kültürel girişimcilik alanında bilgilendiriyor.

Zeytinburnu’nda Amsterdam ‘ dan Voices of the City ekibi işbirliğinde gerçekleşecek. Collecting Evidence – performans ve yetenek gelişimi workshopı. Bu workshop müzisyen, şarkıcı, hikayeci, görsel sanatçı ve sinema – videocuların birden fazla disiplini iç içe kullanacakları bir kamusal sanat performansına temel oluşturacaktır.

Sanat ve hafıza. Göçmenlerin hatıraları, hikayeleri, rüyaları, kabusları ile günümüz hafıza kültürü ilişkisinin araştıran bir görsel ve kavramsal sanat programıdır.

18 Aralık – 2 Ocak: Sözcükler ve kent. Belçika’ dan gelecek olan yazarlar; Annelies Verbeke ve Tom Noegels İstanbuş’ da kent deneyimi kazanacaklar. Halka açık okumalar ve müzakere.