3 Temmuz 2010

İSMET SIRAL YARATICI MÜZİK ATÖLYESİ


İsmet Sıral Yaratıcı Müzik Atölyesi (İsmet Sıral Creative Music Studio, ISCMS), dünyaca ünlü Türk ve yabancı sanatçıların katıldığı birbirinden ilginç tematik konserleri, müzik ustalarıyla genç yetenekleri buluşturan atölye ve seminerleriyle bu yaz izleyici ve öğrencilerin karşısına benzersiz bir içerikle çıkıyor. ISCMS, Santralistanbul’u merkez alarak şehrin farklı mekânlarına yayılan 11 günlük 2010 programında; 8 büyük tematik konser, 23 atölye ve seminer, sanatçılar eşliğinde 7 grup çalışması, 3 konferans ve çeşitli doğaçlamalara yer veriyor.

Argos Kültür Sanat tarafından Kadıköy Gitarcafe’nin katkılarıyla düzenlenen bu öğrenim ve festival etkinliklerine, aralarında Karl Berger, John Zorn, Oliver Lake, Adam Rudolph, Marc Ribot, Trilok Gurtu, Oğuz Büyükberber, Ayşe Tütüncü, Ömer Faruk Tekbilek, Tolga Tüzün gibi isimlerin bulunduğu 50’yi aşkın sanatçı katılıyor.
Yaşamlarını gırtlaklarıyla kazanan İstanbul’un emektar sokak satıcılarını usta müzisyenler eşliğinde sahneye taşıyan “Seyyar Satıcılar” temalı konser, karadan ve denizden yükselen şehir seslerinin yıldız sanatçılar tarafından yerinde ve canlı olarak yorumlanacağı Eminönü’ndeki “Üstgeçit” etkinliği, dünyanın farklı müzikal geleneklerini Anadolu’nun sesleriyle buluşturan “Kültürler Arası Doğaçlamalar” konseri, çarpıcı projelerden yalnızca birkaçı... Araştırma ve altyapı çalışmalarına Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü, İTÜ Müzik İleri Araştırmalar Merkezi ve Boğaziçi Üniversitesi’nden öğrencilerin katıldığı tematik konserler için İstanbul’un dört bir yanından çok özel ses ve nida kayıtları alınarak bir arşiv ve belgesel çalışması da yürütülüyor. İstanbul’u yaratıcı müziğin yeni cazibe odağı haline getirmeyi hedefleyen ISCMS, öğrencilerin usta sanatçılarla birlikte çalma ve önümüzdeki yılın projelerini biçimlendirme olanağı bulacağı zengin atölye çalışmaları ve disiplinler arası seminerlerle pek çok ilkin kapısını aralayacak.
ISCMS 2010, projenin ev sahipliğini üstlenen Santralistanbul’un yanı sıra, Sepetçiler Kasrı, Eminönü meydanı gibi mekânlardaki etkinlikleri ve Boğaz’dan Adalar’a uzanan gezgin atölye ve dinletileriyle de şehrin ruhunu notalara taşıyacak.