1 Eylül 2010

Leyla Gencer Evi açıldı

Türkiye'nin opera dünyasına en büyük armağanı, 20. yüzyılın en ünlü divalarından Leyla Gencer'in Milano'daki evi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın Şişhane'deki yeni binasında yeniden yaratıldı. Leyla Gencer Evi, özgün kişiliğiyle hem sahnede hem de özel yaşamında merak ve hayranlık uyandıran Leyla Gencer'i yakından tanımak isteyenlerin ziyaretine kapılarını açıyor.
Operanın mabedi La Scala'nın yirmi beş yıl primadonnalığını ve vefatına kadar İKSV'nin mütevelliler kurulu başkanlığını üstlenmiş büyük soprano Leyla Gencer'e adanan Leyla Gencer Evi, 4 Mayıs Salı akşamı İKSV binasında yer alan Salon'da düzenlenen özel bir geceyle açıldı.
 Gecede açılış konuşmasını yapan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, İKSV'nin Onur Kurulu üyeleri arasında yer alan Leyla Gencer'in hayatından bir parçayı İKSV binasında sanatseverlerin ilgisine sunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Bülent Eczacıbaşı, konuşmasında "İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın kuruluş aşamasında büyük emeği geçmiş olan Leyla Gencer, geniş repertuarı, araştırmacı tavrı, titizliği ve üstün yeteneğiyle opera dünyasında olağanüstü başarılara imza attı. Tüm dünyada "La Diva Turca" olarak anılan sanatçı, Ankara Devlet Opera ve Balesi'nde başladığı sanat yaşamını bir dünya yıldızı olarak sürdürmüş, klasik müziğin mabedi sayılan La Scala'da yirmi beş yıl başoyuncu olarak sahne almış ve uzun yıllar Milano'da yaşamıştı. Milano'da yaşadığı süre boyunca İstanbul'dan hiç kopmayan ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nı ailesi olarak gören bu büyük sanatçının anısına, kendisinin Milano'daki evinden gelen eşyalarla İKSV binasında bir dünya kurduk. Önümüzdeki dönemde Leyla Gencer Evi'nin kapsamını genişletmek, burada çeşitli kültürel etkinlikler düzenlemek ve Leyla Hanım'ın arşiv değeri taşıyan belgelerini araştırmacıların, sanatçıların ve sanatseverlerin kullanımına sokmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

LEYLA GENCER'İN SEVDİĞİ ARYALAR
Leyla Gencer'in yakın dostları ve akrabaları ile müzik ve sanat dünyasının önde gelen isimlerinin katıldığı gecede, Leyla Gencer anısına hazırlanan filmin gösteriminin ardından 2008'de düzenlenen Leyla Gencer Şan Yarışması'nın birincisi Nazlı Deniz Boran, Gencer'in sevdiği aryalardan oluşan küçük bir konser verdi.
İKSV binasının ikinci katında Leyla Gencer'e ayrılan alanda, sanatçının Milano'daki evinin bir kısmı yeniden canlandırıldı. Sferisto Operası sanat yönetmeni olan ve Gencer'in uzun yıllar operalarında birlikte çalıştığı dekoratörü Pier Luigi Pizzi'nin Melahat Behlil, Franca Cella ve Massimo Gasparon'un yardımlarıyla düzenlediği Leyla Gencer Evi, sanatçının operadan ayrı tutulamayan yaşamının öne çıkan yönlerini onu yakından tanımak isteyenlerle paylaşıyor.
Leyla Gencer Evi'nde başköşede piyanosunun yer aldığı oturma odası, uzun saatlerini geçirdiği kitaplığı, Türk yemekleri sunmaya özen gösterdiği konuklarını ağırladığı yemek odası, pırıltılı opera yaşamına giren önemli kişilerin fotoğrafları, aldığı ödül ve madalyalar, çok sevdiği aksesuarlar ve giysileriyle yatak odası bulunuyor. Gencer'in kişisel zevkleri ve hayatta değer verdiklerini olabildiğince yansıtılmaya çalışıldığı mekân, onun renkli ve derinlikli yanını ortaya koyan detaylarla dolu.
Leyla Gencer Evi ziyaret zamanları
Leyla Gencer Evi; Çarşamba, Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri 11.00-16.30 saatleri arasında önceden rezervasyon yaptırılarak gezilebilecek. Rehber eşliğinde ve ücretsiz ziyaret edilebilecek Leyla Gencer Evi için (212) 334 08 21 numaralı telefondan bilgi alınabilir ve rezervasyon yaptırılabilir.