22 Temmuz 2010

ADALAR MÜZESİ'NE DOĞRU BİR SERGİ

İstanbul Adaları'nın toplumsal tarihini anlatacak "Adalar Müzesi'ne Doğru" başlıklı tanıtım sergisinde Adalılarla buluşuyor.
"Anlatılan Bizim Hikayemiz","Anılar Yok Olmasın,Paylaşılsın,Geleceğe Aktarılsın" sloganları ile hazırlanan sergide,müzenin kalıcı ve geçici sergilerinde kullanılmak üzere belge ve nesneleri bağışlayarak projeye destek vermeleri istenecek.
Adalar Müzesi projesinin ilk önemli adımı olarak
Büyükada’da açılacak serginin tanıtımı Heybeliada, Burgaz ve Kınalı'da da yine iskele meydanlarında yer alacak.
Müze Adalıların belleklerinde önemli bir yeri olan eski Büyükada İlkokulu binasında kuruluyor. İskenderiye Patriği Sofronios'un evi olan bina belediye tarafından satın alınarak 1922 yılından itibaren okul olarak kullanılmaya başlandı. İlk adı Köprülü Mehmet Paşa Numune Mektebi olan okulun adı daha sonra Büyükada İlkokulu olarak değiştirildi. 1967 yılına kadar Büyükada İlkokulu olarak hizmet vermeye devam etti.
Büyükada İlkokulu Adalar Müzesi’nin ana binası olacak. Buna ek olarak yaklaşık bir yıl önce Büyükada’da kurulmuş olan Adaevi başta olmak üzere, Heybeliada Hüseyin Rahmi Gürpınar Evi, İnönü Evi, Deniz Lisesi Müzesi, Burgazada Sait Faik Müzesi ve ileride müzeye eklemlenecek yeni kültür merkezleri, kütüphaneler, sivil toplum kuruluşlarına ait farklı mekanların da katılımı ile tüm Adalar’a yayılan bir çalışma yürütülmesi planlanıyor. Adalar Müzesi sergi ve etkinliklerinde Adalar’da yer alan iskeleler ve meydanlar dahil olmak üzere açık ve kapalı pek çok mekan kullanılacak.