2 Ekim 2010

"Görünürlük Projesi 6", 2 Ekim'de Galata Meydanı'nda!

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Görsel Sanatlar Yönetmenliği’nin desteğiyle GalataPerform tarafından düzenlenen “Görünürlük Projesi 6”; yedi atölyeden oluşan bir program sunuyor. Proje kapsamında yer alan atölyeler; 5 değişik mekânda, Eylül ayı boyunca devam edecek. Bir ay sürecek atölye çalışmaları; 2 Ekim 2010, Cumartesi günü düzenlenecek “Görünürlük Projesi 6”da, bir harita ve program aracılığıyla sanatseverlerle buluşacak.

Yüzyılın Aşkı
(Yeşim Özsoy Gülan & Ve Diğer Şeyler Topluluğu)
Oyun Okuması
GalataPerform
Büyük Hendek Caddesi No:21 Kat:1 / Büyük Hendek Str. No:21 1st 16:00
“Bir Bellek Alanı Olarak Tiyatro” atölyesi Ve Diğer Şeyler Topluluğu’nun yeni sezon için hazırladığı “Yüzyılın Aşkı” adlı oyunun ana temasından yola çıkarak oluşturuldu. Atölye sonucunda oluşturulan “Bellek Odası” aynı zamanda halen gelişmekte olan oyunun parçalarının okunmasına da sahne olacak. Oyunun konusu, geçen yüzyılın Türkiye’sinde 8 değişik zamana giderek o dönemde yaşadıklarını hayal eden ve birbirlerine kavuşamayan iki sevgili üzerine kurulu. Yazan & Yöneten: Yeşim Özsoy Gülan / Oyuncular: Sanem Öge, Fatih Dönmez, Yeşim Özsoy Gülan


Bellek Odası
(Yeşim Özsoy Gülan)
Yerleştirme
GalataPerform
Büyük Hendek Caddesi No:21 Kat:1 / Büyük Hendek C.No:21 1st 16:00–22.00
“Bir Bellek Alanı Olarak Tiyatro” başlığındaki atölye çalışmasında katılımcıların kendi kişisel tarihlerinden yola çıkarak oluşturdukları kişisel/kültürel/toplumsal bellek araştırmasının sonucunda GalataPerform’un gösteri alanında bir bellek odası yaratma fikri oluştu. Bu doğrultuda video/ses/mekan yerleştirmesi olarak düzenlenen “Bellek Oda”sı tüm etkinlik boyunca ziyaretçilere açık. Mekanda ayrıca Güler Pınarbaşı’nın gerçekleştireceği sürpriz çalışmada bilinçaltına bilinçli bir giriş yapılıyor. Saat 17:00-19:00 arasında bu çalışmaya katılınabilir. Yerleştirme: Yeşim Özsoy Gülan ve Başak Özdoğan / Ses Tasarımı: Korhan Erel / Video: Yeşim Özsoy Gülan / Katılımcılar: Şaziye Meşe, Burcu Tokuç, Beray Selen, Hazal Erulusoy, Nilüfer Dönmez, Nilgün Biliç, Berk Balcı, Dündar İncesu, Fatih Dönmez”

6 Metin 6 Mekan
(Ceren Ercan, Mark Levitas)
Tiyatro
Yeni Metin Yeni Tiyatro ekibi, Görünürlük kapsamında gerçekleştirdiği atölye çalışmalarına katılan 6 genç yazarın ilk kısa oyunlarını, Galata’da altı ayrı mekana yerleştiriyor. Projenin dramaturgu Ceren Ercan liderliğinde tamamlanan monolog halindeki metinler, kamusal alan özel hayat ilişkisinin bulanıklaştırıldığı bir zeminden sokağa sızmanın yollarını arıyor. Yöneten Mark Levitas / Proje Asistanı Mert Özekici

YARIM KİLO KUZU
Yazan Meknuze Özgüle
Oynayan / Performed by Selen Öztürk
TÜR: Kısa Oyun
MEKAN: Kasap Dükkanı Nuri
ADRES:Serdar-ı Ekrem Cad.No:8/B/Serdar-ı Ekrem Str. No:8B Saat14.00


BÜYÜRSEN ÖLÜRSÜN
Yazan AYLİN ÇALAP
Oynayan EVRİM DOĞAN ŞAHİNTÜRK
MEKAN: BAHAR KORÇAN BUTİK
Adres: Serdar-ı Ekrem Cad. No: 9 / Serdar-ı Ekrem Str. No:9 Saat: 14:30

AYEM TURİST AYEM NOT
Yazan BURÇ DEMİR
Oynayan MERVE ENGİN
MEKAN: GALATA ÇAYHANESİ
Adres: Serdar-ı Ekrem Cad.No:23/B/Serdar-ı Ekrem Str.No:23/B Saat: 15:00

ENSTANTANE
Yazan NURAY TEKNECİ
Oynayan EMRE YETİM
MEKAN: GİYÇEK FOTOĞRAF STÜDYOSU
Adres:Serdar-ı Ekrem Cad.Doğan A.30/C/Serdar-ı Ekrem C.No:30/CSaat:15:30



BOZUK SAAT
Yazan IŞIL KARAYEL
Oynayan OKAN URUN
MEKAN: GALATA SAATÇİSİ
Adres: Galip Dede Cad. No: 24/1 / Galip Dede C.No:24/1 Saat: 16:00

NEDİM DİYE BİRİ
Yazan ONUR ÇÖÇELLİ
Oynayan ERCÜMENT ACAR
MEKAN: TÜRKİYE İŞ BANKASI ÖNÜ
Adres: Büyük Hendek Cad.No:9/Büyük Hendek Str. No:9 Saat: 16:30

5 Yazar 5 Balkon
(Ceren Ercan)
Tiyatro
GalataPerform binası
Büyük Hendek Caddesi, No:21 19:30
Yeni Metin Yeni Tiyatro kapsamında oluşan "Liseli Gençler Oyun Yazıyor" projesinden çıkan beş genç yazar bir binanın beş balkonunda kendi hayatlarının kesiştiği ve ayrıldığı alanları iç içe geçen metinleriyle görünür kılıyor. Görme ve yazı ilişkisine odaklanan atölye süreci yazarların kendi algıladıkları evreni keşfetmeye çalıştıkları, hayatlarının belli evrelerinden anları kendilerine hatırlattıkları bir deneyime dönüştü. Bu performans boyunca, birbirinden farklı beş hayatın; içerisi ve dışarısı arasındaki bu ara alanda, beş ayrı balkonda dillendirilen hatıraları, sokağın hafızasına ya da hafızasızlığına bırakılıyor. Büyük Hendek Caddesinden izlenecek oyunun yazar/oyuncuları Ayris Alptekin, Nazlı Bulum, Fehime Seven, Sefa Tokgöz, Albina Özden, yönetmeni Ceren Ercan ve proje asistanı Nazlı Bulum.

Kimlik Atölyesi
(Genco Gülan)
Çağdaş Sanat
Copy Center
Büyük Hendek Caddesi no:11A 16:00- 19:00
Kavramsal sanatçı Genco Gülan sizi görünürlüğünüzü yeniden düşünmeye davet ediyor. Galata Meydanı’ndaki Copy Center’da kişiye özel maskeler 5 dakikada hazırlanacak. Bununla beraber Genco Gülan’ın yönettiği “Çağdaş Sanat Atölyesi”nin üretimleri gün boyu sokaklarda olacak. Katılımcılar sokaklarda Eylül ayı boyunca ürettikleri maskelerini takarak görünmez (!) olacaklar.


“GÖRÜNÜRLÜK KİTABI” PARTİSİ
KİTAP VE ATÖLYE TANITIM PARTİSİ
(Ata Ünal, Zeynep Sayın)
CARAVANSARAI
Bankalar Caddesi, Banka Sokak No: 3 (Eski No: 11), Tan Han
Karaköy / Banka C. No:3, Tan Han, Karaköy 15:00-18:00
Kuram Atölyesi, Eylül ayı boyunca gerçekleşen oturumlarında sorgulamalarının tematik odağına bizzat “Görünürlük”ü koydu. Etimolojik ve kavramsal kökenlerinden girerek Görünürlük kavramı ve olgusunun bir çeşit varlık tarihi üzerinden birçok çağrışım alanına dallanan, giderek günümüze, çağdaş ve hatta günlük kullanım ve işlevlere kadar gelen bir izlekler silsilesi üzerinde yol aldı. Son haftasında ‘küratöryel bir praksis olarak’, ‘sanatta ve hayatta bir iktidar argümanı olarak’, ‘sanatlaştırıcı’ ve ‘vareden’ bir unsur olarak Görünürlük’ü masaya yatırdı. Bu bağlamda büyük ölçekli bir görünürlük projesi olarak yürütülen İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinliklerini, içinde yer aldığı Görünürlük Projesi’ni de farklı açılardan ele aldı.
Farklı disiplinlerden birçok katılımcının yanı sıra, bu oturumlara birçok yazar, akademisyen, sanatçı, küratör ve kuramcı, ufuk açıcı dinamik konuşmalarıyla zengin çağrışım alanları açan katkılarda bulundular.
Kuram Atölyesi, Görünürlük Oturumları’nın sonunda bir “Görünürlük Kitabı” oluşturmayı hedefliyor. 2 Ekim Cumartesi günü, 2011’de yayınlamayı düşündüğümüz bu kitabı da tanıtacağımız bir parti düzenliyoruz. Beraberinde atölye sürecini de, sohbetlerle, kısa video gösterimleriyle paylaşmak istiyoruz.

İKİ İLERİ BİR GERİ
(Dicle Doğan)
Dans Performans
Barın Yurt
Ali Hoca Yokuşu, Dibek Çıkmazı, No: 34, Tophane, Beyoğlu.20:00-20:30
Unuttuk. Ne söyleyeceğimizi unuttuk. Biz bazen unuturuz ama hatırlatılınca hatırlarız. Unutulduk. Bazen unutmayı seçeriz ama hatırlamak istersek unutmayız.Unuttuk
Unutmak için unuttuk ya da sadece unuttuk. Siz hatırlıyor musunuz? Biz unuttuk…

TERS YÜZ
(Simona Zemaityte)
Çağdaş Sanat
Barın Yurt
Ali Hoca Yokuşu, Dibek Çıkmazı, No: 34, Tophane, Beyoğlu. 20:30-21:30 /
Simona Zemaityte’ye göre Türkiye’deki Musevi toplumun yaşlısı, engellisi ve kimsesizi için kurulan Barın Yurt, bir bakıma çevreden ayrılmış gibi görünen bir yerdir. Galata’da bir sokakta yer alır ve yüksek çitler ile güvenlik tarafından korunmaktadır. Bu da Barın Yurt’ta yaşayan insanların unutulduğu izlenimi uyandırır. Sanatçı, gerçekleştirdiği bu proje ile, Barın Yurt sakinlerinin yaşamlarını, hikayelerini, bina dışına yansıtarak şehirle tanıştırmayı amaçlamaktadır.

OLUŞMA(S)K
(Alper Akçay – Lerna Babikyan)
Doğaçlama Performans
Galata Kulesi Meydan
Saat: 20:30-21:00
Genco Gülan'ın Görünürlük Projesi 6 kapsamında düzenlediği Çağdaş Sanatta Maske Üretimi ve Kullanımı konulu atölyede üretilen maskeleri kullanma fikrinden yola çıkan performans sanatçıları, maskelerin oluşum süreci ile tetiklenen, etkileşen iç gözlem süreçlerini sahneye taşıyorlar. Maskeler üzerinden hikayelerin kendini oluşturmasına izin veriyorlar. Kostüm çalışması Rafael Refik Kasapoğlu’na ait.

gameboymusicclub
(Irene Grabherr, Michael Suszynski, Melanie Pilat)
Müzik
Galata Kulesi Meydanı
17:30-18:00 / 5:30 – 6:00 pm
2002’de Wolfgang Kopper and Herbert Weixelbaum tarafından Viyana’da kurulan Gameboymusicclub’ın müzik klipleri ucuz melodilerden oluşuyor – müzik çalgısı olarak kulllanılan ucuz elektronik oyuncaklar ve özde olana odaklanmanın çekiciliği. Grubun üyeleri, nanoloop, lsdj ve Korg DS-10 programlarını kullanarak, farklı renklerde ve boylarda gameboy oynayan, değişik yaşlarda ve cinsiyetlerdeki insanlardan oluşuyor.

Gölgeli Masallar
(Gonca Gümüşayak, Erdem Gündüz - Performance Planet)
Dans-Gölge Oyunu
Galata Meydanı, Bereketzade Çeşmesi önü / Galata Tower Vicinity, in front of Bereketzade fountain
21:15-22:00
Performance Planet ekibinin hazırladığı proje, disiplinler arası özgür doğaçlama çalışmaları sonucu ortaya çıkmış, kurgusal bir dans ve gölge oyunudur. Oyun içinde her birey farklı hikayelerle aynı masalı anlatırlar; diğer tekimizi bulma arzusudur bize aratan, sevme ve üretme ihtiyacıdır bizi yaşatan. Dokunduğumuzda kaybolan ama orada olan, kavuşma isteğidir her an... Dokununca, içine girince, arka arkaya gelince değişen gölgeler, ne der bize her an? Gölge oyunu ve illüzyonlar, seyirci etkileşimi, oyunun temel çekiciliğini oluşturmaktadır. Sizler de gölge oyununun bir parçası olmaya hazır olun. Eser gösteri ve etkileşimli gölge oyunu bölümüyle iki kısımdan oluşur. Etkileşimli gölge oyunu kısmı katılıma açıktır. Katılımcılar: izleyiciler, cambazlar, hokkabazlar, müzisyenler, dansçılar,çocuklar... oynamaya hevesli dostlar... Düzenleyen: Gonca Gümüşayak, Erdem Gündüz, Performance Planet, Dans: Gonca Gümüşayak, Erdem Gündüz, Canlı Müzik: Burçin Elmas (saksafon, komposizyon), Poi Art: Cihan İlhanlı, Görseller: Banu Taylan

ERGENE-KORO
(Kainat Güzeli)
Performans
Galata Kulesi Meydanı
19:00-19:30 / 7pm-7:30pm
Görünürlük Projesi 6’ya katılması beklenen Kainat Güzeli, yapılan açıklamaya göre halkla buluşacak ve sevilen şiir ve şarkılarından örnekler sunacak: “Ergene-Konmuştu”, “İvan! Yok mu bir divan?!!” ve “Ayvayı Yedik Artık”. “Ergene – Konmuştu” adlı şarkıda, 2 yıldır Türkiye’nin gündemine oturan Ergenekon davası ile ilgili şaşkınlığını dile getiren Kainat Güzeli’ne, şarkılarında amatör müzisyenlerden oluşan Ergene-Koro ve meydanda sözleri takip ederek katılanlar eşlik edecek. Kainat Güzeli’nin aşk, suç ve ceza konularını işleyen ilk şiir denemesi ve “Que Sera Sera” şarkısına getirdiği yorum merakla bekleniyor.