8 Temmuz 2010

STANLEY CLARKE TÜRKİYE'DE

Besteci, kompozitör, prodüktör, proje adamı ve pek çok müzik grubunun üyesi... Stanley Clarke, gelmiş geçmiş en iyi bas gitaristlerden biri. Ünlü basçı, bu akşam İstanbul Arkeoloji Müzeleri Avlusu’nda gitarını konuşturacak.

Stanley Clarke, rock fusiondan caza kadar birçok müzik türünde ünlü isimlerle projeler yaparken, solo albümleriyle geniş bir müzik yelpazesinde iz bıraktı. Richie Kotzen ve Lenny White ile Vertu, Marcus Miller ve Wictor Wooten ile SMV gibi projelerde yer aldı. Chick Corea’nın grubu Return To Forever’ın üyesi. Caz, rock, fusion, bolca funk ve soul tınıları taşıyan bestelerin sahibi bir bas sanatçısı. Tekdüzelikten sıkılan, sürekli yeni projeler üreten Stanley Clarke, “Yeni müzisyenlerle çalışmayı hayat dolu, yenilikçi ve eğitici bulurum. Uzun süre aynı şeyi asla yapamam” diyor.
Geçen yıllarda Harbiye Açıkhava Sahnesi’nde konser veren Clarke, Türkiye’ye 3- 4 kez geldiğini hatırlatarak, şöyle diyor: “İstanbul’un tarihi yapısı, en çok ilgimi çeken yönü. Caz dinleyicilerinin zevki tartışılmayacak kalitede ve benzersiz.” Return To Forever projesini Al Di Meola, Chick Corea ve Lenny White gibi sanatçılarla yeniden canlandıran Clarke, piyanist Hiromi ile de bir albüm yaparak adını The Stanley Clarke Band feat. Hiromi koydu.
Rock, rhytmic blues, R&B, pop gibi müzikleri karıştırıp özgün sesler yaratan Clarke, konserde çalacağı şarkılarla ilgili bir de ipucu verdi: “Son albümüm içinde biraz funk, biraz rock- fusion ve biraz da etnik barındırıyor. Yaparken çok eğlendik. Bu albümden birkaç parçayı konserde de çalacağız.”
Bu akşam Clarke’a klavyede Hiromi ve Ruslan Sirota ile davulcu Ronald Bruner Jr. eşlik edecek. Clarke, “20’lerinin ortalarındaki bu müzisyenlere imreniyorum, onlar grubumda büyüyorlar. Ronald Bruner Jr. ise günümüzde yaşayan en önemli caz davulcularından biri. Müziği, tekniği ve bakış açısıyla diğer genç davulcuların çok ötesinde” diyor.